"Ciocnirile între şeful statului, Traian Băsescu, şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au devenit o practică cotidiană, cei doi vechi aliaţi nescăpând nici o ocazie pentru a se denigra reciproc", notează France Press. Ostilitatea între cei doi nu a întârziat să afecteze relaţiile între formaţiunile celor doi, Partidul Democrat şi Partidul Naţional Liberal, care şi-au anunţat intenţia de a se prezenta pe liste separate la alegerile europene, prevăzute pentru 13 mai.
"Acest război la nivel înalt a făcut o primă victimă, popularul ministru al Afacerilor Externe, Răzvan Ungureanu, care a demisionat acum 2 săptămâni la cererea lui Tăriceanu, care i-a reproşat, indirect, legăturile strânse cu şeful statului. Un al doilea membru al Cabinetului, ministrul Justiţiei Monica Macovei, care se bucura de o cotă ridicată de încredere atât din partea electoratului român cât şi a Bruxelles-ului, este şi ea în prag de a-şi pierde postul?, notează France Presse.
Jurnaliştii francezi remarcă faptul că soarta Monicăi Macovei, considerată o apropiată a lui Băsescu, depinde de avizul Curţii Constituţionale, după votarea marţi în Senat a unei moţiuni în care i s-a cerut demisia. Înaintat de Opoziţie, textul a beneficiat de susţinerea discretă a câtorva aleşi din tabăra liberală, deranjaţi de intransigenţa ministrului. În vreme ce Curtea Constituţională va trebui să tranşeze problema săptămâna viitoare, mai mulţi europarlamentari, ca şi o serie de organizaţii neguvernamentale, i-au cerut lui Tăriceanu să nu afecteze parcursul României în Uniunea Europeană.
France Presse mai notează că : "În timp ce majoritatea se dezintegrează, opoziţia a angajat o procedură în vederea destituirii preşedintelui Băsescu, acuzat de încălcarea repetată a Constituţiei şi autoritarism. La mai bine de 2 ani de la venirea sa la putere, Băsescu se bucură de o popularitate fără precedent, iar analiştii consideră că un referendum asupra destituirii sale se va solda pentru opoziţie, doar... cu un eşec? .
Antena 3