Antena 3 CNN Externe AFP: România e în pragul unei grave crize

AFP: România e în pragul unei grave crize

AFP: România e în pragul unei grave crize
17 Feb 2007   •   12:49

La 6 săptămâni după intrarea sa în Uniunea Europeană, România este în pragul unei crize politice grave, cu un preşedinte care ameninţă cu demiterea Guvernului, şi un Guvern măcinat de interminabile dispute. Aşa este percepută de Agenţia France Presse situaţia politică de la Bucureşti, apreciată de jurnaliştii francezi ca instabilă şi de natură să întârzie ritmul reformelor aşteptate de Bruxelles.

"Ciocnirile între şeful statului, Traian Băsescu, şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au devenit o practică cotidiană, cei doi vechi aliaţi nescăpând nici o ocazie pentru a se denigra reciproc", notează France Press. Ostilitatea între cei doi nu a întârziat să afecteze relaţiile între formaţiunile celor doi, Partidul Democrat şi Partidul Naţional Liberal, care şi-au anunţat intenţia de a se prezenta pe liste separate la alegerile europene, prevăzute pentru 13 mai.

"Acest război la nivel înalt a făcut o primă victimă, popularul ministru al Afacerilor Externe, Răzvan Ungureanu, care a demisionat acum 2 săptămâni la cererea lui Tăriceanu, care i-a reproşat, indirect, legăturile strânse cu şeful statului. Un al doilea membru al Cabinetului, ministrul Justiţiei Monica Macovei, care se bucura de o cotă ridicată de încredere atât din partea electoratului român cât şi a Bruxelles-ului, este şi ea în prag de a-şi pierde postul?, notează France Presse.

Jurnaliştii francezi remarcă faptul că soarta Monicăi Macovei, considerată o apropiată a lui Băsescu, depinde de avizul Curţii Constituţionale, după votarea marţi în Senat a unei moţiuni în care i s-a cerut demisia. Înaintat de Opoziţie, textul a beneficiat de susţinerea discretă a câtorva aleşi din tabăra liberală, deranjaţi de intransigenţa ministrului. În vreme ce Curtea Constituţională va trebui să tranşeze problema săptămâna viitoare, mai mulţi europarlamentari, ca şi o serie de organizaţii neguvernamentale, i-au cerut lui Tăriceanu să nu afecteze parcursul României în Uniunea Europeană.

France Presse mai notează că : "În timp ce majoritatea se dezintegrează, opoziţia a angajat o procedură în vederea destituirii preşedintelui Băsescu, acuzat de încălcarea repetată a Constituţiei şi autoritarism. La mai bine de 2 ani de la venirea sa la putere, Băsescu se bucură de o popularitate fără precedent, iar analiştii consideră că un referendum asupra destituirii sale se va solda pentru opoziţie, doar... cu un eşec? .

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close