„Criminalitatea informatică este un fenomen care evoluează rapid, trebuie tot timpul să fim la curent cu ultimele evoluţii”, a declarat Virgil Spiridon, şeful serviciului de luptă contra criminalităţii cibernetice din cadrul Poliţiei Române, pentru AFP.
„În România, acest flagel a găsit un teren fertil, favorizat pe de o parte de nivelul ridicat de cunoştinţe informatice din învăţământ, iar pe de altă parte de numărul mare de tineri care nu îşi găsesc locuri de muncă la finalul studiilor şi sunt seduşi de şansa de a se îmbogăţi rapid. Fraudele cele mai dese sunt falsele licitaţii pe Internet, al căror succes depinde de credulitatea victimelor”, subliniată Spiridon.
De asemenea, o altă fraudă curentă este cea de tip phishing. Aceasta permite obţinerea numerelor de carduri de credit prin înşelarea victimelor, care sunt făcute să creadă că se află pe site-ul unei bănci sau al unui magazin online.
„Sunt fără îndoială mai mulţi români care comit fraude online cu cărţi de credit decât alţi cetăţeni din această parte a Europei”, fără a se putea însă „stabili un clasament”, a arătat Spiridon.
De câţiva ani, autorităţile române cooperează strâns cu poliţia federală americană, atât pentru formare dar şi în cadrul anchetelor, după cum a subliniat directorul FBI, Robert Mueller, în cursul unei vizite recente la Bucureşti.
Pierderile suferite de americani prin fraude informatice se ridică la un miliard de dolari pe an. În aceste condiţii, americanii au un interes major pentru a forma experţi în România.