Pe străzile oraşului rusesc Vladivostok au apărut afişe cu chipul lui Stalin. Afişele au fost instalate de primărie, sub pretextul aniversării victoriei împotriva fascismului, obţinută pe vremea când Stalin era la putere. Pentru mulţi ruşi, însă, figura fostului dictator aminteşte în primul rând de milioanele de victime ale crimelor sale.
Rusia sărbătoreşte, la 9 mai, 65 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste. Propaganda sovietică afirma, cândva, că victoria se datora, în primul rând, geniului militar al lui Stalin. Acum, nimeni nu mai susţine aşa ceva, dar demnitarii din Vladivostok cred, totuşi, că dictatorul a avut un rol esenţial în succesele Armatei Roşii.
Mulţi locuitori ai oraşului nu văd nimic rău în afişarea portretului lui Stalin. Un veteran de război din oraş are cu totul altă părere. În vârstă de 85 de ani, el îşi aminteşte în primul rând că tatăl său a fost executat la ordinul fostului dictator, iar mama sa a petrecut opt ani în lagărele sovietice.
La fel gândesc şi istoricii mai tineri. Ei relevă că, înainte de a lupta împotriva Germaniei, Stalin a încheiat, în 1939, odiosul pact de neagresiune cu Hitler, care i-a permis Uniunii Sovietice să ocupe, între altele, Basarabia şi Nordul Bucovinei. Se spune că dictatorul avea chiar mai multă încredere în Hitler decât în propriile sale servicii secrete. Pentru a preveni protestele, organizatorii festivităţilor de la 9 Mai au decis ca pe străzile Moscovei să nu fie expuse niciun fel de portrete ale lui Stalin.
Antena 3