Afganistan va finaliza prima sa cale ferată din istorie până la finele anului, oferind astfel o nouă potenţială rută de livrare pentru forţele NATO ale căror covoaie sunt hărţuite în Pakistan.
Ruta de circa 75 km va lega oraşul comercial Mazar-i-Sharif din nordul Afganistanului de extinsa reţea din Asia. Proiectul de 132 milioane de euro a fost finanţat de Banca Asiatică de Dezvoltare. Până acum au fost deja finalizaţi 35 km de şine prin deşert din Hairatan spre graniţa uzbecă, iar oficialii estimează finalul lucrării până la finele anului, mai ales că există un avans de 2-3 luni.
Prima cale ferată din Afganistan vine la peste un secol după ce liderii săi în mod deliberat au refuzat să se alăture sistemului de cale ferată, temându-se că şinele vor fi folosite de cuceritorii străini.
Noua rută va permite exportatorilor afgani să transporte fructe, covoare, nuci şi minerale în tot continentul asiatic şi înspre Europa şi să evite ambuteiajele de camioane la una din cele mai aglomerate vămi din ţară.
De asemenea, va oferi o rută alternativă pentru soldaţii NATO din Afganistan, după ce convoaiele lor au fost atacate în Pakistan.
În ultimul atac al militanţilor talibani au fost incendiate 50 de camioane de aprovizioare, săptămâna trecută, lângă Islamabad .
Comandanţii coaliţiei caută rute mai sigure, după un acord cu Moscova, prin Rusia şi Asia Centrală.
Calea ferată Hairatan face parte dintr-un proiect mai lar pe 25 de ani al guvernării.
Au început deja lucrările şi la legătura dintre oraşul vestic Herat cu Iran, iar o firmă chineză a câştigat dreptul de exploatare al unui mare zăcământ de cupru, după ce a promis construirea unei cale ferate.
Antena3.ro