Antena 3 CNN Externe Afganistan: Şefii talibani acceptă încetarea focului în ziua alegerilor prezidenţiale

Afganistan: Şefii talibani acceptă încetarea focului în ziua alegerilor prezidenţiale

Afganistan: Şefii talibani acceptă încetarea focului în ziua alegerilor prezidenţiale
14 Aug 2009   •   12:42

O serie de acorduri secrete de încetare a focului au fost parafate cu comandanţii talibani pentru a asigura un scrutin liniştit în sudul Afganistanului la alegerile prezidenţiale de săptămâna viitoare.
Conform acestor înţelegeri, parafate de Ahmed Wali Karzai ? controversatul frate şi şef de campanie ale preşedintelui Hamid Karzai ? comandanţii talibani se vor retrage în ziua alegerilor şi vor permite armatei afgane şi poliţiei să asigure securitatea centrelor de vot.

Un purtător de cuvânt al NATO a confirmat că o serie de acorduri între guvernul afgan şi insurgenţi sunt pe cale de a fi semnate: "Sprijinim orice iniţiativă ce sporeşte securitatea şi permite poporului afgan să voteze", sublinia acesta.
Wali Karzai a declarat pentru The Guardian că armistiţiile pentru unele din cele mai violente provincii din ţară, printre care şi Helmand şi Kandahar, vor fi anunţate în următoarele zile. Acordul ar permite deschiderea mai multor centre electorale, în condiţiile în care oficialii anunţaseră că 700 din 7000 de secţii de votare vor fi închise.

Wali Karzai sublinia că mulţi comandanţi nu sunt decişi dacă să urmeze ordinele lui Mullah Omar, liderul taliban, care doreşte întreruperea alegerilor, iar rezultatul va depinde de cine sunt aceştia mai apropriaţi.
Perspectiva ca sudul să nu voteze îl alarma pe preşedintele afgan, care se temea că rămâne fără voturile conaţionalilor pashtuni, cel mai mare grup etnic din ţară, pentru a-şi asigura victoria din primul tur.
Linia oficială a purtătorilor de cuvânt talibani cu sediul în Pakistan este că afganii nu ar trebui să participe la alegeri. Aceştia au ameninţat cu întreruperea alegerilor prin blocarea drumurilor către secţii sau intimidarea alegătorilor,
În plus, comandanţi talibani au ameninţat că vor ucide pe orice cu degetul marcat de cerneală, măsură menită a împiedica votul multiplu.
Cu toate acestea, experţii au remarcat că ameninţările s-au făcut cu jumătate de gură şi nu există o opoziţie articulată şi de masă a talibanilor la alegeri.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close