Antena 3 CNN Externe Afganistan, pământul unde duşmanii de la lumina zilei devin prieteni peste noapte

Afganistan, pământul unde duşmanii de la lumina zilei devin prieteni peste noapte

1 minut de citit Publicat la 21:16 27 Dec 2007 Modificat la 21:16 27 Dec 2007
Afganistan, pământul unde duşmanii de la lumina zilei devin prieteni peste noapte
În Afganistan, forţele NATO par că luptă cu morile de vânt. Cel puţin în sud, cei pe care-i vânează, talibanii, au sprijinul populaţiei. Nu de puţine ori, poliţiştii sau militarii afgani lucrează la lumina zilei pentru autorităţi, iar noaptea pentru talibani. Reportajul realizat de Adelin Petrişor şi Dan Gecui ne arată lumea Afganistanului, o lume care sfidează legile occidentului şi care se încăpăţânează să funcţioneze potrivit propriilor convingeri. Iată cum arată o închisoare a poliţiei afgane, din provincia Zabul: într-o cameră insalubră de 2 metri pe 2, câţiva bărbaţi dorm pe jos, înghesuiţi unul în altul pentru a se încălzi. Pereţii sunt decoraţi cu desene ciudate şi pasaje din Coran.

Chiar la intrare stau aruncate o galeată în care deţinuţii îşi fac nevoile şi o farfurie cu nişte resturi de mâncare. Colonelul Yaqoub, şeful poliţiei provinciei, explică echipei Antena 3 că deţinuţii sunt talibani care au fost prinşi în luptă.

La un moment dat, în celulă intră un poliţist afgan, care se repede la un suspect taliban şi-l îmbrăţişează cu căldură. În Afganistan, legăturile tribale sunt de cele mai multe ori mai puternice decât legile pe care conducerea de la Kabul încearcă fără prea mare succes să le impună.

Oricum, justiţia este un lucru relativ în Afganistan. Lumea luptă, nimeni nu prea are timp de procese. Cel mai des, talibanii se folosesc de ambuscade. Pun bombe pe diverse drumuri şi după explozie atacă patrulele poliţiei sau ale armatei afgane. Nu au curajul să lupte faţă în faţă, pentru că nu ar avea nicio şansă.

Oricât ar încerca autorităţile să decrie altfel situaţia, în sud populaţia se teme mai mult de reprezentanţii autorităţii, nu de puţine ori corupţi şi drogaţi, şi mai puţin de talibani.

Afganistanul este printre cele mai sărace ţări din lume. 80 la sută dintre afgani sunt analfabeţi, însă cei mai mulţi ştiu să folosească un Kalashnikov. În pustiul afgan nu prea găseşti culturi de porumb, ci mai degrabă de mac, folosit la fabricarea drogurilor. În aceste condiţii, te poţi întreba legitim ce încearcă să obţină coaliţia internaţională? Pot oare soldaţii ţărilor NATO să facă ceva pentru copiii afgani, într-o ţară care încă trăieşte în evul mediu?

JUSTIŢIA AFGANĂ:

Antena 3

×
x close