Antena 3 CNN Externe Afganistan. Ostaticii sud-coreenii au ajuns acasă

Afganistan. Ostaticii sud-coreenii au ajuns acasă

Afganistan. Ostaticii sud-coreenii au ajuns acasă
02 Sep 2007   •   13:25

Cei 19 sud-coreeni ţinuţi ostatici în Afganistan timp de 6 săptămâni au ajuns acasă. În cadrul unei conferinţe de presă, foştii ostatici şi-au cerut scuze pentru situaţia de criză creată. Întoarcerea lor a survenit în contextul în care rebelii talibani au anunţat, sâmbătă, că regimul de la Seoul a plătit peste 20 de milioane de dolari pentru eliberarea voluntarilor.

Cei 19 sud-coreeni au vorbit despre teroarea îndurată timp de 6 săptămâni. Ei au început însă prin a cere scuze opiniei publice. ?Am plecat în Afganistan pentru a-i învăţa pe oameni să împartă dragoste. Cu toate acestea, am fost răpiţi accidental şi am îngrijorat o întreagă ţară. Ne pare rău şi pentru guvernul nostru?, a spus unul dintre sud-coreeni. Şi rudele celor doi ostatici ucişi au cerut scuze opiniei publice.

Un lider al talibanilor a anunţat, sâmbătă, că guvernul de la Seul a plătit o răscumpărare de peste 20 de milioane de dolari, pentru a asigura eliberarea ostaticilor. Acesta a promis că banii vor fi folosiţi pentru a cumpăra arme şi muniţie necesare campaniei lor de atacuri sinucigaşe. Coreea de Sud a negat însă informaţiile.

Din grupul de 23 de sud-coreeni luaţi ostatici la 19 iulie, doi au fost executaţi după două săptămâni şi două ostatice bolnave au fost eliberate la 13 august. Ceilalţi 19 au fost eliberaţi miercuri şi joi de către rebeli, în urma unui acord încheiat cu o delegaţie de la Seul. Ei s-au reunit abia joi seară. Pe durata captivităţii, ostaticii au fost împărţiţi în grupuri mai mici şi plasaţi în mai multe ascunzători, pentru a nu fi descoperiţi. Opinia publică sud-coreeană i-a acuzat pe voluntari că au ignorat avertismentele autorităţilor de a nu pleca în călătorii în zone periculoase.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close