Antena 3 CNN Externe Afganistan: Concurentul lui Karzai nu va mai candida în turul doi

Afganistan: Concurentul lui Karzai nu va mai candida în turul doi

Afganistan: Concurentul lui Karzai nu va mai candida în turul doi
02 Noi 2009   •   00:25

Principalul şi singurul concurent al actualului preşedinte afgan, Abdullah Abdullah, a anunţat duminică că va boicota alegerile prezidenţiale din 7 noiembrie.
"Nu este necesar să particip la alegeri pline de fraudă," declara Abdullah la o întâlnire a susţinătorilor de la Kabul. "Am luat această decizie pentru interesul mai larg al ţării şi pentru întărirea democraţiei. Este o decizie foarte grea?, a subliniat concrentul lui Hamid Karzai.
Potrivit Consitituţiei din Afaganistan, este posibil ca un tur doi să se desfăşoare cu un singur candidat, dar se consideră că aceasta ar submina legitimitatea guvernului.
Anunţul a venit după discuţii de formare a unei coaliţii guvernamentale între Karzai şi Abdullah, ce au eşuat sâmbătă.
Abdullah a pus nişte condiţii anterior pentru a asigura credibilitatea alegerilor, inclusiv înlocuirea unor oficiali electorali şi suspendarea a trei miniştri.
Oficialii electorali au declarat că la alegerile din 7 noiembrie vor continua cu ambele nume pe buletinul de vot, dar Karzai singurul candidat.
"Pe baza legilor electorale şi a Constituţiei, trebuie să existe un tur doi ," sublinia Daoud Ali Najafi, şeful Comisiei Electorale Independente.
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al misiunii ONU şi-a exprima îndoiala despre cât de practică este continuarea alegerilor. "Este greu de imagiant cum poate avea loc un tur doi cu doar un candidat," arăta Aleem Siddique.
În timp ce Abdullah a cerut susţinătorilor să nu protesteze şi să se comporte responsabil, tabăra lui şi-a exprimat regretul pentru anunţ, dar a subliniat că procesul trebuie să continue.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Hamid Karzai
Cele mai noi știri
Parteneri
x close