Antena 3 CNN Externe Afganii se pregătesc să preia teritoriile controlate de trupele franceze

Afganii se pregătesc să preia teritoriile controlate de trupele franceze

Afganii se pregătesc să preia teritoriile controlate de trupele franceze
Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    07 Mai 2012   •   10:21
Forţele de securitate afgane sunt gata să controleze teritoriilor aflate sub responsabilitatea armatei franceze, dacă aceasta începe retragerea anticipată la sfârşitul acestui an, aşa cum doreşte noul preşedinte Francois Hollande, a anunţat luni Kabulul, informează AFP.

"Pentru noi, poziţia NATO este mai importantă decât deciziile individuale ale anumitor ţări. Afganistanul este bine pregătit pentru a prelua responsabilităţile cu securitatea din 2013", a declarat generalul Mohammad Zahir Azimi, purtător de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării.

Francois Hollande a anunţat că vrea să retragă unităţile combatante franceze din Afganistan la sfârşitul lui 2012, cu doi ani înaintea celorlalte state membre NATO.

Pe de altă parte, preşedintele în exerciţiu Nicolas Sarkozy anunţase că vrea să retragă trupele la sfârşitul lui 2013.

Armata franceză, care a predat Afganistanului, la sfârşitul lui aprilie, controlul districtului Surobi (în apropiere de Kabul), este încă responsabilă de provincia Kapisa, mult mai instabilă, în special din cauza prezenţei talibanilor.

Franţa a avut maximum 4.000 de militari în Afganistan, dar în prezent mai are 3.400. Alţi 800 de militari francezi ar urma să părăsească ţara până la sfârşitul lui 2012.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close