Afganii au mers în număr mare la vot şi fără incidente majore, sâmbătă, în pofida ameninţărilor cu atacuri talibane, pentru a-l desemna pe succesorul preşedintelui în exerciţiu Hamid Karzai cu câteva luni înainte de retragerea forţelor NATO, scrie
AFP.
Autorităţile afgane au salutat după primul tur al scrutinului prezidenţial de sâmbătă o posibilă participare de 50% care ar fi, dacă va fi confirmată, mult superioară celei înregistrate la alegerile din 2009 (30%).
Acest prim transfer al puterii de la un preşedinte ales democratic la altul este considerat un test major pentru o ţară care urmează să-şi dovedească stabilitatea după retragerea forţelor NATO până la sfârşitul anului.
Opt candidaţi s-au înscris în cursa prezidenţială. Trei foşti miniştri sunt consideraţi favoriţi: Zalmai Rassoul, văzut drept candidatul preşedintelui în exerciţiu, Ashraf Ghani, un cunoscut economist, şi Abdullah Abdullah, un opozant care s-a clasat pe poziţia a doua la alegerile prezidenţiale din 2009. După scrutin, Abdullah Abdullah, care a denunţat comitere de fraude în 2009, a considerat alegerile "un mare succes" şi a anunţat că nu are "exemple de nereguli".
Rezultatele preliminare ale primului tur vor fi anunţate la 24 aprilie, înaintea unui posibil tur doi pe 28 mai. La Kabul, dar şi în alte oraşe, precum Jalalabad (est), Kandahar (sud) sau Herat (vest), afganii s-au deplasat în număr mare pentru a-şi depune buletinele în urne, contribuind astfel la eliminarea uneia dintre principalele ameninţări asupra scrutinului, şi anume a absenteismului.
Participarea în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Afganistan ar putea să depăşească 50%, a anunţat sâmbătă Comisia Electorală Independentă (IEC), după închiderea secţiilor se votare, date care necesită precauţie.
Peste "şapte milioane" de afgani ar fi participat la scrutin, a declarat într-o conferinţă de presă, la Kabul, Ahmad Yusuf Nuristani, preşedintele IEC, în contextul în care 13,5 milioane de persoane erau aşteptate la urne. Imediat după închiderea secţiilor de votare, autorităţile au început numărarea buletinelor de vot, o operaţiune complicată şi care ar putea face obiectul unor multiple cereri de contestare.