Antena 3 CNN Externe AfD, partidul de extremă dreapta din Germania, a câştigat alegerile regionale din Turingia. Rezultatele exit poll

AfD, partidul de extremă dreapta din Germania, a câştigat alegerile regionale din Turingia. Rezultatele exit poll

afd
Rezultate exit poll la alegerile regionale din Turingia. Procentul obținut de Extrema dreaptă germană AfD. Sursa foto: Profimedia Images
de Claudia Popovici    |    01 Sep 2024   •   21:23

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a câştigat detaşat alegerile regionale din Turingia şi s-a plasat pe locul al doilea, la mică distanţă după Uniunea Creştin-Democrată (CDU), în Saxonia, cele două landuri federale din estul Germaniei unde duminică s-au desfăşurat scrutine regionale, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, transmite AFP, citat de Agerpres. 

Scorurile fără precedent pentru acest partid reprezintă o nouă lovitură dură pentru fragila coaliţia a cancelarului Olaf Scholz.

Sondajele exit-poll publicate de radiodifuzorul public german ZDF plasează AfD la 33,5% în Turingia, cu mult înaintea tuturor celorlalte partide. Uniunea Creştin-Democrată (CDU), de centru-dreapta, s-a clasat pe locul al doilea, cu 24,5%.

Cele două scrutine cu valoare de teste s-au derulat într-un context deosebit de tensionat, la ceva mai mult de o săptămână după atacul cu cuţit de la Solingen, în care trei persoane au fost ucise şi opt rănite. Suspectul, un sirian, a fost arestat, dar atacul a bulversat ţara şi a relansat o vie dezbatere cu privire la imigraţie.

În Turingia, unul din cele mai mici landuri şi unde AfD este condus de Bjorn Hoecke, una din figurile sale cele mai radicale, partidul este creditat cu scoruri între 30,5% şi 33,5%, cu un avans consistent faţă de CDU (24,5%), conform primelor sondaje publicate după închiderea secţiilor de vot de televiziunile publice ARD şi ZDF.

În Saxonia, CDU (între 31,5% şi 32%) are un uşor avans, fiind urmată îndeaproape de AfD (cu 30-31,5%).

Copreședinta AfD, Alice Weidel, a declarat duminică că acest vot a fost „o respingere a guvernului de coaliție”.

„Acesta este un rezultat și mai puternic decât la ultimele alegeri și, în consecință, vom ieși, bineînțeles, mai puternici din aceste alegeri”, a spus ea, pentru CNN. 

„Este o respingere a acestei coaliții și ar trebui să se întrebe dacă pot continua să guverneze. Ar trebui ridicată problema organizării unor noi alegeri. Pentru că nu se mai poate continua așa,” a adăugat ea.

Este foarte puțin probabil ca AfD să poată forma un guvern regional, având dificultăți în a găsi aliați în alte partide.

Ramuri ale AfD sunt clasificate drept suspecte de extremism de dreapta de către agenția de informații din Germania, iar candidatul principal al partidului în Thuringia, Björn Höcke, a fost amendat de două ori pentru utilizarea unui slogan nazist.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close