Antena 3 CNN Externe AfD distribuie "bilete de avion fără întoarcere" pentru migranții din Germania, înainte de alegeri. Metoda a fost folosită de naziști

AfD distribuie "bilete de avion fără întoarcere" pentru migranții din Germania, înainte de alegeri. Metoda a fost folosită de naziști

A.I.
3 minute de citit Publicat la 20:39 14 Ian 2025 Modificat la 20:42 14 Ian 2025
Sigla AfD si pliant care seamana cu un bilet de avion
AfD și-a asumat obiectivul de a deporta un milion de sirieni din țară. Sursă foto: Hepta / X

Poliția germană a demarat o anchetă după ce partidul de extremă dreapta AfD (Alternativa pentru Germania) a distribuit pliante concepute să semene cu biletele de avion pentru deportarea migranților, relatează The Guardian.

Țara organizează, luna viitoare, alegeri federale pentru Bundestag (Parlament), iar AfD apare în sondaje pe locul 2.

Persoane din comunitățile de migranți din orașul Karlsruhe, situat în sud-vestul țării, au găsit pliantele în cutiile poștale, notează cotidianul britanic.

Poliția din Karlsruhe a confirmat, marți, că a deschis o anchetă pentru "incitare la ură rasială", suspecții urmând să fie identificați.

Un purtător de cuvânt al poliției a precizat că a fost depusă o plângere referitoare la o postare pe rețelele de socializare cu privire la aceste pliante.

Materialele au logo-ul AfD, un cod QR care trimite la site-ul web al filialei locale a acestui partid și precizează că migranții vor fi deportați "într-o țară de origine sigură" cu ajutorul "biletului fără întoarcere".

Pe pliante mai este imprimată lozinca "Doar remigrația (deportarea non-europenilor în țările de origine) mai poate salva Germania".

Pliante similare celor de la AfD, folosite de neo-naziști în 2013. Amintesc de "biletele spre Ierusalim" din perioada Germaniei naziste

Pliantele AfD seamănă cu "biletele de avion" false distribuite de partidul neonazist NPD în 2013, într-o încercare de a-i descuraja pe candidații proveniți dintre migranți să intre în cursa electorală.

Ambele demersuri contemporane - cel din 2013 și cel din prezent - amintesc de campaniile din epoca nazistă vizându-i pe evreii din Germania, remarcă The Guardian.

Pe atunci, evreii germani erau îndemnați să primească "biletele gratuite spre Ierusalim" și să nu se mai întoarcă niciodată.

Beate Hoeft, membră a Partidului Verzilor, a postat unul dintre pliantele AfD pe contul său de Instagram cu explicația:

"Locuitorii din regiunea Karlsruhe proveniți din familii de migranți au găsit asta în cutiile lor poștale".

Ea a și-a plasat postarea sub hashtagurile "Nu AfD" și "Protejați democrația".

AfD Karlsruhe își asumă "biletele fără întoarcere" iar liderii partidului laudă "creativitatea" filialelor locale

Deputatul AfD Marc Bernhard, din Karlsruhe, a confirmat pentru postul public SWR că au fost tipărite 30.000 de pliante similare celui postat de Beate Hoeft pe Instagram.

Materialele electorale au fost distribuite la standurile formațiunii fiind, de asemenea, puse în cutiile poștale din oraș. 

Bernhard a negat că au fost vizați cei cu "nume care sună străin" și a respins orice legături cu demersul NPD, de acum 11 ani.

Markus Frohnmaier, co-președintele AfD din landul Baden-Württemberg, a declarat că sprijină "acțiunile creative ale filialelor locale". 

Obiectivul AfD este ca cei aproape un milion de sirieni din Germania să se întoarcă în țara lor, după căderea dictatorului Bashar al-Assad, a adăugat el, susținând că o astfel de deportare în masă presupune "aplicarea legislației existente".

Primarul orașului Karlsruhe, social-democratul Frank Mentrup, a acuzat AfD că alimentează frica în rândul comunităților germane.

AfD și-a asumat deschis politica de deportare a migranților cu ocazia ultimului congres

La un an după ce zeci de mii de germani au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva planurilor AfD privind deportarea în masă a migranților, partidul a îmbrățișat deschis acest obiectiv, cu ocazia congresului de la sfârșitul săptămânii trecute.

AfD, calificat de autorități drept formațiune "suspectată de ideologia de extremă dreapta", se află pe locul al doilea în sondaje, înainte de alegerile din 23 februarie. 

AfD ar urma să fie votat de aproximativ 21% dintre cei prezenți la urne.

Formațiunea se află, totuși, în urma creștin-democraților, de centru-dreapta.

În plus, partidele democratice din Germania s-au angajat să izoleze extrema dreaptă, excluzând în declarații publice formarea unei coaliții de guvernare cu formațiunile din această zonă a spectrului politic.

×
x close