Organizaţia Naţiunilor Unite a aprobat, ieri seară, o rezoluţie care sprijină forţele opoziţiei din Siria şi îndeamnă la o tranziţie politică în regiune. Această iniţiativă s-a bucurat de suportul Statelor Unite şi condamnă în termeni duri regimul lui Bashar al-Assad. Rusia a respins ferm rezoluţia internaţională, pe care o consideră "
iresponsabilă".
Adunarea Generală a ONU a aprobat noua măsură cu 107 voturi în favoare, 12 împotrivă şi 59 de abţineri. Cu toate astea, analiştii spun că se observă o scădere a ponderii pro-opoziţie, având în vedere că ultima rezoluţie similară, din august anul trecut, s-a bucurat de 133 de voturi pentru, 12 împotrivă şi 31 de abţineri.
Noua rezoluţie semnată ieri a fost înaintată de Qatar şi a avut un puternic sprijin din partea SUA şi a statelor arabe.
China s-a opus rezoluţiei, iar Rusia, aliat apropiat al Siriei, a făcut lobby împotriva acesteia, condamnând vehement textul încă înainte de aprobare.
"
Este un act iresponsabil şi neproductiv să susţii această rezoluţie, atâta timp cât Rusia şi SUA au căzut de acord să organizeze o conferinţă internaţională pe marginea situaţiei din Siria şi mai ales acum, când se încearcă mobilizarea întregii comunităţii internaţionale pentru rezolvarea cât mai rapidă a crizei din Siria", a spus ambasadorul Moscovei la ONU, Alexander Pankin, într-un discurs ţinut înainte de exprimarea votului.
Rezoluţiile emise de Adunarea Generală a ONU nu sunt legal obligatorii, spre deosebire de cele impuse de Consiliul de Securitate al aceluiaşi organism mondial.
Aliaţii Siriei, China şi Rusia, îşi folosesc în continuare dreptul de veto ]mpotriva oricărei iniţiative menite să-l forţeze pe Assad să cedeze puterea.