Antena 3 CNN Externe Adrian Severin: UE poate să trăiască şi fără Irlanda!

Adrian Severin: UE poate să trăiască şi fără Irlanda!

Adrian Severin: UE poate să trăiască şi fără Irlanda!
03 Iul 2008   •   18:16

Criza europeană creată de respingerea tratatului de la Lisabona de către irlandezi încinge spiritele la Bruxelles. Printre cei care au ales să-şi facă cunoscută opinia se numără şi europarlamentarul Adrian Severin. Iar soluţia pe care acesta a sugerat-o este extrem de dură: Uniunea Europeană poate să trăiască şi fără Irlanda.

Într-un interviu acordat revistei Europolitique, Adrian Severin a declarat că trebuie ?trebuie să ne gândim împreună, într-un proces transparent, la o soluţie juridică şi politică pentru a decupla Irlanda de restul UE?. ?Nu?-ul irlandez pune cu atât mai multe probleme unei viitoare constituţii a Uniunii, cu cât şi preşedintele Poloniei a declarat că nu va ratifica Tratatul dacă Irlanda nu îşi modifică poziţia.

?Vom face un serviciu Europei amintind faptul că Tratatul de la Nisa este inacceptabil şi cel de la Lisabona nu este negociabil, Nu trebuie să refacem niciunul dintre ele?, a arătat şeful grupului social-democrat român în Parlamentul European. Potrivit acestuia, singura soluţie este aşadar ca Tratatul să fie recunoscut de toate statele UE.

Revenind la ?decuplarea Irlandei de UE?, Severin a declarat că ?în această Uniune de 27 de state, contrar unei prejudecăţi, nu suntem toţi egali. Există ţări fără care UE nu poate funcţiona şi deasemenea unele care nu pot funcţiona fără UE. Uniunea nu pot exista fără Franţa, fără statele fondatoare. Dar ea poate să trăiască fără Irlanda?.

Declaraţia lui Adrian Severin vine în mijlocul unui adevărat scandal legat de poziţia irlandezilor faţă de Tratatul de la Lisabona. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie ratificat de toate cele 27 de state comunitare. Sau cel puţin teoretic, pentru că situaţia de acum scoate în evidenţă tot mai multe soluţii care iau în considerare ignorarea Irlandei.

Asta în ciuda apelului făcut de ?Mr Euro? - Jean-Claude Juncker -, premierul Luxemburgului şi susţinătorul cel mai acerb al acestui Tratat. În repetate rânduri, Juncker, al cărui nume este tot mai des vehiculat pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Uniunii Europene, a făcut apel la marile state UE să trateze cu seriozitate răspunsul Irlandei.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close