Antena 3 CNN Externe Adolf Burger, falsificator și martor al lagărelor naziste, a murit

Adolf Burger, falsificator și martor al lagărelor naziste, a murit

S.T.
1 minute de citit Publicat la 15:33 09 Dec 2016 Modificat la 15:33 09 Dec 2016
dccc.jpg
Foto: pixabay.com

Adolf Burger, ultimul tipograf din atelierul de tipărit bani falşi britanici instalat de nazişti în lagărul de concentrare Sachsenhausen, a murit la vârsta de 99 de ani, a relatat joi postul naţional de radio din Cehia, citând-o pe fiica sa, potrivit AFP.

Adolf Burger este autorul cărţii autobiografice 'Atelierul diavolului', adaptată în cinema în 2007 de regizorul austriac Stefan Ruzowitzky, sub titlul 'Falsificatorii'.

Această adaptare germano-austriacă a cărţii a fost premiată în 2007 cu Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, scrie Agerpres.

Altădată militant comunist, Adolf Burger, evreu slovac născut în 1917 la Velka Lomnica în Munţii Tatra, a petrecut doi ani din viaţă în 'atelierul diavolului', o imprimerie ultrasecretă instalată în lagărul Sachsenhausen, sub numele de cod 'Operaţiunea Bernhard'. Obiectivul era de a ruina economia Aliaţilor.

Alături de alţi 139 de tipografi evrei, el tipărea bani falşi şi documente false pentru spionii nazişti.

"Nu era programat să supravieţuim. De aceea nu erau decât evrei acolo. Urma să fim arşi, însă în cele din urmă totul s-a terminat diferit", povestea el în 2007.

Talentul lui de tipograf a făcut să fie arestat la Bratislava, în august 1942: el fabrica certificate false de botez pentru a salva evrei sub regimul pro-nazist al lui Jozef Tiso.

Deportat la Auschwitz, el cântărea 35 de kilograme când naziştii au decis să îl transfere în Germania pentru a se folosi de experienţa sa.

Între 1943 şi 1945, falsificatorii evrei au produs 131 de milioane de lire britanice. Producţia de dolari falşi a început când avansul trupelor ruse i-a determinat pe nazişti să transfere echipa în Austria.

Dus în cele din urmă împreună cu colegii săi în lagărul Ebensee, Adolf Burger reuşea să fugă profitând de haosul provocat de avansul trupelor aliate.

La sosirea sa la Praga, în 1945, el a dezvălui poliţiei cehoslovace cea mai mare operaţiune de falsificare din lume.

"Ei au apelat la o bancă, au adus o valiză de bancnote considerate autentice şi din moment ce noi, tipografii, ştiam ceea ce nimeni altcineva nu ştia, am putut recunoaşte bancnotele false pe care le fabricasem. Erau cel puţin 200", a povestit în 2007 Adolf Burger, care trăia la Praga de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

×
Etichete: lagar
x close