Antena 3 CNN Externe Administraţia SUA: O mare putere nu îşi arată forţa prin dominarea sau demonizarea altor state

Administraţia SUA: O mare putere nu îşi arată forţa prin dominarea sau demonizarea altor state

Administraţia SUA: O mare putere nu îşi arată forţa prin dominarea sau demonizarea altor state
08 Iul 2009   •   17:14

Presa străină remarcă că preşedintele Barack Obama a luat apărarea Georgiei şi Ucrainei, în ceea ce este considerat a fi cel de-al treilea discurs de politică externă al preşedinţiei. Liderul american a transmis un mesaj Rusiei şi nu numai la ceremonia de absolvire a Universităţii din Moscova.
Acesta sublinia că scutul antirachetă nu este o ameninţare la adresa Rusiei, iar dacă eliminarea pericolului nuclear iranian şi a rachetelor sale se produce, atunci ar dispărea şi motorul scutului din Europa.
Cu toate acestea, analiştii cred că declaraţia nu este echivalentul unei oferte de reunţare la scut, în schimbul cooperării Rusiei la problema iraniană.
Obama a mai folosit cele 31 de minute ale discursului pentru a reitera sprijinul Americii pentru vecinii Rusiei.
?Suveranitatea de stat trebuie să fie o piatră de temelie a ordinii internaţionale. Statele trebuie să aibă dreptul la graniţe sigure şi la propriile politici externe. Trebuie să aplică acest principiu tuturor statel, inclusiv Georgiei şi Ucrainei."
Obama a condamnat ceea ce a denumit filozofie a secolului 19, de a crea sfere rivale de interese înainte de a critica, aparent, atitudinea Rusiei faţă de vecini.
?O mare putere nu îşi arată forţa prin dominarea sau demonizarea altor state," declara acesta .
El a ţinut totuşi să laude moştenirea şi contribuţia Rusiei la ştiinţă, a citat din Puşkin, şi a lăudat contribuţia URSS în al Doilea Război Mondial.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close