Oficial, Benedict a acuzat problemele de sănătate. În realitate a fost mult mai mult de atât.
Cardinalul Francis Arinze, considerat chiar un posibil succesor pentru Benedict consideră că şi scandalul "Vatileaks" ar fi putut juca un rol important în decizia Papei. "Poate a fost atât de îndurerat că propriul său valet a furat atâtea scrisori, încât un ziarist a putut scrie o carte. Poate fi şi acesta unul din motive" crede Arinze.
La Vatican, membrii tineri ai clerului sunt sfătuiţi să "audă multe, să vadă tot şi să nu spună nimic". Papa Benedict a fost un teolog şi un intelectual. Ghinionul său a fost să nimerească în mijlocul unor lupte teribile în cadrul Curiei Romane, pe care Papa Francisc o consideră "lepra papalităţii".
Această luptă internă a luat amploare încă din ultimii ani de activitate ai Papei Ioan Paul al II-lea. Şi Paolo Gabriele, valetul din spatele "Vatileaks" a spus că exact asta a vrut să arate opiniei publice.
"A spus că a văzut multe lucruri urâte la Vatican. La un moment dat, nu a mai suportat. Spune că a văzut cum au fost spuse minciuni şi a crezut că Papei nu i se spune totul în privinţa unor evenimente importante" a a afirmat Cristiana Arru, avocatul valetului.
Raportul pe această temă a scos la iveală şi mai multe probleme. Printre ele, o reţea de preoţi homosexuali.
O altă problemă a fost cea de natură financiară. Oficialii Băncii Vaticanului nu l-au consultat pe Papă în decizii importante. Acesta nici nu a aflat, decât foarte târziu, că Ettore Gotti, preşedintele băncii şi un prieten de-al său, a fost demis din funcţie.
Să fi fost toate acestea prea mult pentru Benedict? Purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun dă de înţeles că da. "Biserica avea nevoie de cineva cu mai multă energie fizică şi spirituală pentru a depăşi problemele şi provocările care apar în această lume modernă şi schimbătoare" a afirmat Federico Lombardi, după demisia lui Benedict.