"Atât premierul Victor Orban cât şi ministrul ungar de externe au lăsat să se înţeleagă că este aproape imposibil ca Romania să adere la Spaţiul Schengen în luna martie”, a declarat, vineri, europarlamentarul liberal Ramona Mănescu, care a participat la reuniunea Coordonatorilor ALDE cu Preşedinţia UE, în exerciţiu, ce a avut loc la Budapesta.
Informaţia apare în contextul în care Ungaria, ţara care deţine preşedenţia rotativă a Uniunii Europene până în luna iulie, afirmase că sprijină eforturile României şi Bulgariei, exprimându-şi speranţa că cele două ţări vor adera la Schengen la data stabilită anterior, în luna martie a acestui an.
Citeşte aici comunicatul de presă al europarlamentarului liberal Ramona Mănescu. “Deşi, oficialiii ungari au precizat că susţin aderarea ţării noaste la Spaţiul Schengen, din cauza poziţiei vulnerabile pe care România o are în Consiliu, din punct de vedere politic, presedinţia UE nu poate face mai mult decât să încerce să obţină, până în luna iulie, un termen până la care România să adere”, a spus Ramona Manescu.
Europarlamentarul PNL susţine că, “în acest context, în ciuda declaraţiilor optimiste ale premierului şi presedintelui României, realitatea este că ţara noastră are puţine şanse să adere la Spaţiul Schengen în luna martie”.
Citeşte aici mai multe despre adoptarea Raportului Schengen privind România. Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) au adoptat, vineri, raportul tehnic privind România.
Cele două rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE şi privind mobilitatea terestră nu au fost adoptate de experţii din grupul Sch-Eval, urmând să fie făcute reevaluări pe cele două componente, a declarat secretarul de stat în MAI şi şef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu, citat de Mediafax. Acesta a mai spus că raportul României a fost adoptat şi că reprezentantul Franţei şi-a retras rezervele în privinţa implementării SIS/SIRENE în ţara noastră.
Marian Tutilescu a precizat că, odată cu adoptarea acestui raport, s-a încheiat faza cerinţelor tehnice şi a alinierii la standarde europene a domeniilor evaluate de experţi, urmând votul politic în Parlamentul European (PE).
Parlamentul European va vota până la sfârşitul lunii februarie raportul cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen, însă votul decisiv îl are Consiliul UE care trebuie să voteze în unanimitate.