Declaraţiile lui Rousseff vin în contextul în care O Globo a dezvăluit că milioane email-uri şi apeluri telefonice în Brazilia au fost interceptate de serviciile de informaţii ale Statelor Unite.
Publicaţia braziliană şi-a bazat dezvăluirile pe o serie de documente ale fostului consultant IT american Edward Snowden.
„Dacă au participat alte ţări, alte întreprinderi nebraziliene, acest lucru ar constitui, cu siguranţă, o încălcare a suveranităţii şi drepturilor omului", a declarat Rousseff, la Brasilia, potrivit AFP, citată de Mediafax.
„Este însă necesar să analizăm acest lucru fără pripire, fără prejudecăţi", a adăugat ea, în prima declaraţie publică despre acest subiect.
„Poziţia Braziliei asupra acestei probleme este foarte simplă şi foarte fermă. Nu suntem de acord, în vreun fel, cu amestecurile de acest tip, nu doar în Brazilia, ci în orice ţară", a mai spus Dilma Rousseff.
După articolele apărute în O Globo, guvernul brazilian a catalogat dezvăluirile ca fiind „extrem de grave".
Ministrul brazilian de Externe, Antonio Patriota, a declarat luni că „dispoziţia pentru dialog” a Statelor Unite în acest caz este „încurajatoare".
„Guvernul american îşi demonstrează dispoziţia pentru dialog, ceea ce este încurajator, iar noi vom aprofunda discuţiile", a precizat Patriota.
De asemenea, şeful diplomaţiei din Brazilia a anunţat că au avut deja loc reuniuni între autorităţile din cele două ţări, atât la Brasilia, cât şi la Washington.
Ambasadorul american Thomas Shannon a declarat că imaginea programului de spionaj al Statelor Unite prezentată de O Globo „nu este exactă".
„Avem un excelent nivel de cooperare cu Brazilia în domeniul informaţiilor şi în domeniul poliţiei", a declarat el pentru agenţia publică de presă Agencia Brasil.
Guvernul brazilian a pornit o anchetă menită să stabilească dacă firme în domeniul telecomunicaţiilor au permis NSA un acces la reţelele lor locale.