Antena 3 CNN Externe Activități neobișnuite în zona arctică. Rusia a reactivat sute de facilități militare din epoca sovietică

Activități neobișnuite în zona arctică. Rusia a reactivat sute de facilități militare din epoca sovietică

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:23 23 Iul 2024 Modificat la 17:23 23 Iul 2024
zona arctica
Sute de facilități militare sovietice din zona arctică au fost reactivate de ruși. Foto: Departamentul de stat SUA

Rusia a reactivat în zona arctică sute de facilități militare din epoca sovietică, în timp ce China are ambiții să construiască un „Drum Arctic al Mătăsii”, se arată în Strategia națională 2024 pentru regiunea arctică, document făcut public de către Departamentul SUA al Apărării, potrivit defenseromania.ro.

Noul document al Pentagonului, Strategia națională 2024 pentru regiunea arctică, avertizează că Rusia și China cooperează din ce în ce mai mult în regiunea arctică, ceea ce ar putea avea consecințe negative pentru securitatea regională, a anunțat luni Pentagonul.

China urmărește creșterea accesului și influenței în Arctica, în timp ce Rusia rămâne o amenințare acută în regiune, în ciuda pierderilor din Ucraina

„Deși rămân multe zone de dezacord între China și Rusia, alinierea crescândă a acestora în regiune este îngrijorătoare, așa că Departamentul Apărării continuă să monitorizeze această cooperare”, se arată în raportul Pentagonului.

„Izolarea Rusiei ca urmare a invaziei pe scară largă a Ucrainei a făcut-o să se bazeze din ce în ce mai mult pe RPC pentru finanțarea infrastructurii de export de energie în Arctica. Peste 80% din producția de gaze naturale a Rusiei și aproape 20% din producția sa de petrol provin din Arctica, iar Rusia apelează din ce în ce mai mult la RPC pentru a finanța această extracție și pentru a cumpăra aceste resurse”, se mai arată în document.

De asemenea, Rusia a reactivat în zona Arctică sute de facilități militare rămase din epoca sovietică, se mai arată în raport.

Kremlinul a afirmat marţi că cooperarea ruso-chineză în Arctica nu este îndreptată împotriva niciunei alte ţări şi a respins criticile SUA în acest sens, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Moscova, Dmitri Peskov, a răspuns astfel unui raport publicat luni în care Departamentul Apărării Statelor Unite îşi exprima îngrijorarea că acţiunile Rusiei şi Chinei în nordul planetei ar putea afecta securitatea regională.

Pentagonul a menţionat că Rusia a redeschis sute de obiective militare din perioada sovietică, iar China urmăreşte să obţină acces la resurse minerale şi la noi rute de navigaţie. Cele două ţări colaborează tot mai mult în Arctica prin mai multe instrumente ale puterii naţionale, arată documentul respectiv, adăugând că „în timp ce între RPC (Republica Populară Chineză - n. red.) şi Rusia persistă domenii semnificative de dezacord, alinierea lor în creştere în regiune reprezintă un motiv de preocupare”, iar Departamentul Apărării „continuă să monitorizeze această cooperare”.

Peskov a răspuns la o întrebare despre poziţia americană apreciind că o parte din raport are o notă de confruntare, în timp ce cooperarea ruso-chineză urmăreşte doar consolidarea stabilităţii.

„Arctica este de asemenea o regiune strategică pentru ţara noastră. Rusia adoptă o poziţie responsabilă şi contribuie la asigurarea că Arctica nu va deveni un teritoriu de dispută şi un teritoriu de tensiune”, a spus el, insistând că „în această privinţă, cooperarea ruso-chineză în regiunea Arcticii nu poate decât să contribuie la o atmosferă de stabilitate şi predictibilitate”.

„Cooperarea ruso-chineză nu este îndreptată niciodată împotriva unor ţări terţe sau a unor grupuri de ţări terţe, ci urmăreşte doar protecţia intereselor” Rusiei şi Chinei, a mai afirmat Peskov.

Reuters reaminteşte în acest context că Rusia, supusă sancţiunilor occidentale după ce a invadat Ucraina în februarie 2022, încearcă să livreze Chinei cantităţi mai mari de petrol şi gaze. Moscova şi Beijingul colaborează pentru dezvoltarea unor rute de navigaţie în Arctica.

×
x close