"Condiţiile lor de detenţie pot fi calificate drept inumane", a declarat un avocat al Greenpeace, Serghei Golubok, într-o conferinţă de presă, la Murmansk.
Toţi activiştii "sunt sub supraveghere video permanentă", iar cei mai mulţi dintre ei "nu au acces la apă potabilă", a subliniat el.
Membrii echipajului, dintre care 28 de activişti Greenpeace şi doi jurnalişti, arestaţi la sfârşitul lui septembrie de către un commando al gărzilor de coastă ruse, au fost plasaţi în detenţie pentru două luni, în Murmansk.
Unii activişti sunt deţinuţi în oraşul Apatitî, situat aproximativ la 190 de kilometri distanţă de Murmansk, şi sunt transportaţi pentru audieri în "furgonete fără sistem de încălzire", a afirmat Golubok.
"Nici o persoană nu primeşte îngrijiri medicale adecvate", a adăugat el.
Situaţia activiştilor deţinuţi se complică şi din cauza faptului că cei mai mulţi dintre ei sunt cetăţeni străini şi nu vorbesc limba rusă, a subliniat acest avocat.
Astfel, ei nu pot completa un formular în rusă pentru a putea scoate nişte bani din contul lor bancar sau, pur şi simplu, pentru a cere permisiunea să deschidă un geam, a declarat Golubok.
"Ei nu pot discuta cu rudele lor la telefon, deoarece ei trebuie să vorbească într-o limbă înţeleasă de către angajaţii centrelor de detenţie", a afirmat el.
Rusia i-a inculpat pentru "piraterie în grup organizat" pe cei 30 de militanţi Greenpeace, majoritatea străini, care riscă până la 15 ani de închisoare pentru o operaţiune pe o platformă petrolieră din Oceanul Arctic.