Antena 3 CNN Externe Activarea scutului antirachetă american ar putea fi amânată

Activarea scutului antirachetă american ar putea fi amânată

Activarea scutului antirachetă american ar putea fi amânată
13 Oct 2007   •   11:59

Un oficial de rang înalt al Pentagonului, care însă a dorit să îşi păstreze anonimatul, a declarat că Statele Unite ar putea amâna activarea scutului antirachetă din Europa, pentru a evita „neutralizarea” acestuia de către Moscova.

Discuţiile de vineri dintre ruşi şi americani privind instalarea unui scut anti-rachetă american în Europa s-au încheiat foarte rece. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a ameninţat, într-o conferinţă de presă comună cu şeful Pentagonului, Robert Gates, că Moscova ar putea lua măsuri de neutralizare a ameninţării reprezentate de planul SUA de a construi un sistem de apărare anti rachetă în Europa de Est. Oficialul de la Moscova a făcut din nou apel la Washington să renunţe la planul său.

Preşedintele Putin avertizase anterior şi că Rusia s-ar putea retrage din tratatul semnat cu Statele Unite de limitare a rachetelor nucleare cu raza medie de acţiune. În pofida discuţiei tensionate, delegaţia americană la Moscova îşi continuă vizita, după programul stabilit. Condolezza Rice va discuta cu ONG-urile despre democraţie, în vreme ce Robert Gates se va adresa studenţilor ruşi de la Academia Militară.

Vizita oficialilor americani intervine într-un moment în care Rusia se pregăteşte pentru alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Vladimir Putin se va retrage, în martie, după 2 mandate prezidenţiale. Ar putea deveni însă premier, şi speră să revină la preşedinţie în 2012, aşa cum îi permite Constituţia.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close