Antena 3 CNN Externe Acte de tortură în închisorile din Republica Moldova

Acte de tortură în închisorile din Republica Moldova

Acte de tortură în închisorile din Republica Moldova
04 Dec 2008   •   15:47

Într-un raport al Comitetului Antitortură al Consiliului Europei (CPT), ce este dat publicităţii joi, se denunţă că, în Republica Moldova, poliţia aplică în mare măsură rele tratamente, care se aseamănă uneori cu acte de tortură. 33% dintre persoanele reţinute în secţii moldoveneşti de poliţie, intervievate de experţii CPT , afirmă că au fost maltratate - bătute cu picioarele, cu bastoanele sau cu alte obiecte contondente. În cele mai sinistre cazuri, au fost menţionate electroşocuri, asfixiere cu pungi din plastic sau măşti de gaze.
Raportul CPT a fost realizat în urma unei vizite efectuate în luna septembrie a anului trecut, însă Republica Moldova nu a autorizat publicarea lui până de curând. Acesta conţine şi informaţii legate de fapte de corupţie în rândul poliţiştilor, care ar cere sume de bani pentru a abandona anchete şi a elibera deţinuţi.
Singurele informaţii despre abuzurile fizice au fost obţinute în închisoarea din Brăneşti, unde deţinuţii ar fi fost loviţi cu bastoanele pentru infracţiuni minore.
Autorităţile moldovene declară că au dat directive pentru anchete privind relele tratamente. Mai multe comisii de deontologie au fost stabilite pentru a favoriza "apariţia unei culturi în care recurgerea la rele tratamente să fie consideră inadmisibilă", potrivit statutului lor.
Reprezentaţi ai CPT efectuează în mod regulat vizite în cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, care trebuie să asigure un acces la centrele unde sunt reţinute persoane, precum secţii de poliţie, închisori sau centre de psihiatrie. În Republica Moldova, fiecare deţinut beneficiază de circa doi metri pătraţi de spaţiu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: tortura Republica Moldova ancheta raport
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close