Antena 3 CNN Externe Acord pentru constituirea Flotei Europene de Transport Aerian

Acord pentru constituirea Flotei Europene de Transport Aerian

1 minut de citit Publicat la 21:18 10 Noi 2008 Modificat la 21:18 10 Noi 2008
Acord pentru constituirea Flotei Europene de Transport Aerian
Doisprezece state membre ale UE, printre care şi România au semnat luni, la Bruxelles, o declaraţie privind constituirea Flotei Europene de Transport Aerian (EATF), se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării, citat de Mediafax.
Secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, a participat luni, la Bruxelles, la Reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE) al Uniunii Europene şi la Reuniunea Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA).
"Sesiunea dedicată dezvoltării capacităţilor militare a acoperit cele mai importante proiecte aflate în derulare în cadrul EDA: creşterea disponibilităţii utilizării elicopterelor în operaţii, Flota Europeană de Transport Aerian (EATF), supravegherea maritimă, dezvoltarea unor noi capacităţi de deminare maritimă şi utilizarea mijloacelor spaţiale pentru operaţiile PESA. În marja reuniunii, 12 state membre ale UE, inclusiv România, au semnat o declaraţie de intenţie privind constituirea EATF", se arată în comunicatul Map.
Uniunea Europeană este pregătită să reia negocierile pe tema unui parteneriat consolidat cu Rusia. Este anunţul făcut de Comisia Europeană, în urma unei întruniri a miniştrilor de externe din ţările membre ale uniunii. Totuşi, încă nu a fost stabilită o dată clară pentru reluarea dialogului cu Moscova.
Problema relării negocierilor cu Rusia a fost mărul discordiei pentru liderii europeni. Ţări precum Suedia, Marea Britanie şi Germania s-au declarat în favoarea unui nou parteneriat cu Moscova şi au avut, în cele din urmă, câştig de cauză.
Polonia şi Lituania au fost statele care s-au pronunţat cel mai vehement împotriva reluării dialogului cu Rusia. Totuşi, reprezentanţii Varşoviei au adoptat până la urmă poziţia majorităţii.
Întâlnirea miniştrilor de externe de la Bruxelles a avut loc cu 4 zile înaintea unui Summit UE-Rusia care va avea loc la Nisa, în sudul Franţei. Suspendarea negocierilor cu Moscova a fost decisă în septembrie, după războiul dintre Rusia şi Georgia.
Antena3.ro

×
x close