Antena 3 CNN Externe Acord de securitate pe 10 ani între SUA și Ucraina. Biden: garanțiile sunt similare cu cele oferite Israelului

Acord de securitate pe 10 ani între SUA și Ucraina. Biden: garanțiile sunt similare cu cele oferite Israelului

O importantă parte a summitului G7 din Italia este dedicată Ucrainei

Biden Zelenski 7 iunie
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iun 2024   •   14:03

Președinții Joe Biden și Volodimir Zelenski semnează joi un acord bilateral de securitate pe 10 ani în numele țărilor lor.

Este cel de-al 16-lea acord de acest tip semnat de Ucraina cu parteneri internaționali și se anticipează că înțelegerea va contribui la accelerarea modernizării armatei Kievului.

Ucraina a sperat că va semna primul astfel de acord cu guvernul de la Washington. În cele din urmă însă, discuțiile s-au prelungit iar guvernul american a ajuns, practic, în postura de ultimul semnatar.

Acordul bilateral de securitate nu necesită autorizarea Congresului.

Comentatori politici: Dacă devine președinte, Trump ar putea anula acordul cu Ucraina

Comentatorii politici estimează că, dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale de anul acesta, el va anula acest demers, în contextul în care liderul republican s-a exprimat în repetate rânduri împotriva unei susțineri directe a Ucrainei de către SUA.

Anterior momentului de joi, președintele american Joe Biden a declarat că garanțiile pentru Ucraina sunt echivalente cu cele de care se bucură Israelul și acoperă, prin urmare, asistența financiară și militară și posibilitatea producerii de arme în comun.

Acordurile bilaterale cu aliații au fost considerate de către Ucraina drept o măsură provizorie înainte de aderarea țării la NATO.

Înainte de a ajunge la summitul G7, Volodimir Zelenski a afirmat că vrea de la aliați o pregătire mai rapidă a piloților ucraineni pe avioane de vânătoare, livrări mai rapide de avioane către țara sa și mai multe arme de apărare antiaeriană și cu rază lungă de acțiune.

Foto: întâlnire între Joe Biden și Volodimir Zelenski în Franța, 7 iunie 2024

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Noua gafă a lui Biden, virală pe internet. Ce a citit de pe prompter
x close