Antena 3 CNN Externe Acord de cooperare nucleară între Franţa şi Libia (VIDEO)

Acord de cooperare nucleară între Franţa şi Libia (VIDEO)

Acord de cooperare nucleară între Franţa şi Libia <font color=red>(VIDEO)</font>
11 Dec 2007   •   07:55

Franţa a încheiat contracte de câteva miliarde de euro pentru vânzări către Libia, inclusiv de reactoare nucleare şi armament. Primele documente au fost semnate luni, îndată după sosirea liderului libian, Muammar Ghadafi, la Paris, într-o vizită oficială întâmpinată de critici puternice chiar şi în guvernul francez. Înaintea sosirii lui Ghadafi, poliţia franceză a reţinut câteva zeci de manifestanţi care protestau faţă de prezenţa sa la Paris. Mulţi occidentali îl privesc şi astăzi pe liderul libian ca pe un dictator şi un susţinător al terorismului. Libia şi-a normalizat, totuşi, relaţiile cu Occidentul după ce a renunţat oficial la programul de înarmare nucleară, în 2003.



Relaţia cu Franţa s-a ameliorat după spectaculoasa intervenţie a preşedintelui Nicolas Sarkozy pentru eliberarea infirmierelor bulgare, deţinute de ani de zile la Tripoli.

Conducătorul libian a semnat, alături de preşedintele Nicolas Sarkozy, un acord de cooperare nucleară care prevede livrarea mai multor reactoare. Libia şi-a confirmat, de asemenea, o comandă de 21 de avioane Airbus. Vor urma şi alte contracte, inclusiv pentru blindate, avioane şi nave militare.



Acuzat că şi-a sacrificat principiile de dragul afacerilor, Sarkozy a respins criticile. ?Vreau să fie clar: voi lupta pentru ca firmele franceze să obţină contractele şi comenzile pe care alţii ar fi foarte fericiţi să le ia ei, în locul nostru, şi asta fără să renunţ la nici una din convingerile mele despre drepturile omului?.



Gadhafi va rămâne cinci zile la Paris, unde şi-a instalat, ca la toate deplasările, un cort, în grădina reşedinţei oficiale.

FOTO: DAILYMAIL

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close