Antena 3 CNN Externe Acord al liderilor UE, înaintea summitului de la Copenhaga privind schimbările climatice

Acord al liderilor UE, înaintea summitului de la Copenhaga privind schimbările climatice

Acord al liderilor UE, înaintea summitului de la Copenhaga privind schimbările climatice
31 Oct 2009   •   13:02

Liderii ţărilor Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra unui mandat comun de negocieri în vederea summitului de la Copenhaga privind schimbările climatice. Astfel ţările sărace vor beneficia de un ajutor financiar consistent, pentru ca bugetele proprii să nu fie afectate. Tratatul de la Lisabona, unul dintre punctele importante dezbătute la Bruxelles, ar putea intra în vigoare la 1 decembrie.

Statele din Europa de Est vor contribui mai puţin decât ţările mai bogate, din vestul continentului pentru combaterea efectelor încălzirii globale. Jose Manuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene, susţine că acordul reprezintă un mandat puternic în negocierile cu celelalte puteri ale lumii.

?Premierul Reinfeldt şi eu ne vom întâlni cu preşedintele Statelor Unite şi îi vom spune: Suntem pregătiţi să pornim, trebuie să facem din summitul de la Copenhaga un succes. Asta nu înseamă că vom fi naivi, oferat noastră nu este un cec în alb?, a spus Jose Manuel Barosso.

Liderii europeni au discutat şi despre despre viitorul preşedinte al Uniunii, o funcţie înfiinţată prin Tratatul de la Lisabona. Se pare că Franţa şi Germania vor susţine acelaşi candidat, când procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona se va încheia.

?Cred că ceea ce s-a discutat este realist şi că întâlnirea de la Copenhaga se poate încheia cu un acord deplin. Dar este important ca la viitorul summit să constituie un mediu propice în care se va putea devolta Tratatul de la Lisabona?, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Tratatul de la Lisabona ar putea intra în vigoare la 1 decembrie, după ce preşedintelui ceh Vaclav Klaus care ceruse ca ţara sa să beneficieze de o derogare de la Carta drepturilor fundamentale europene, s-a declarat mulţumit de rezultatul negocierilor.

Antena 3

×
Subiecte în articol: schimbari climatice
Cele mai noi știri
Parteneri
x close