Antena 3 CNN Externe Accidentul de la Arhanghelsk. Ce se știe până acum despre accidentul cu radiații din Rusia

Accidentul de la Arhanghelsk. Ce se știe până acum despre accidentul cu radiații din Rusia

2 minute de citit Publicat la 18:07 13 Aug 2019 Modificat la 18:07 13 Aug 2019
o_1di5oacnj9i7db51npl17nb12l28.jpg

Medicii care au tratat victimele unui accident produs săptămâna trecută în timpul unui test cu rachetă, în urma căruia a crescut nivelul de radiaţii, au fost trimişi la Moscova pentru examinare medicală, a anunţat agenţia de ştiri TASS care a citat o sursă medicală, relatează Reuters. 

Potrivit Agenţiei meteorologice de stat din Rusia (Rosghidromet), citată de agenţia de presă TASS, nivelul de radiaţii în oraşul Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), a crescut de până la 16 ori la 8 august, după un accident despre care autorităţile ruse au spus ca a implicat un test cu rachetă pe o platformă amplasată pe mare. 

Nu a fost oferită nicio explicaţie oficială pentru cauza creşterii nivelului de radiaţii în urma exploziei. Agenţia nucleară rusă Rosatom a anunţat că cinci dintre angajaţii săi şi-au pierdut viaţa în urma exploziei.

Medicii trimişi la Moscova au semnat un acord prin care s-au angajat să nu divulge informaţii despre incident, a indicat sursa medicală citată de TASS. 

Autorităţile ruse au recomandat locuitorilor din Nionoks să-şi părăsească satul pe perioada operaţiunilor desfăşurate în apropiere în urma unui accident produs săptămâna trecută care a provocat o creştere a nivelului de radiaţii, notează Interfax. 

''Am primit o notificare ... despre activităţi planificate ale autorităţilor militare. În această privinţă, locuitorii din Nionoks au fost solicitaţi să părăsească localitatea începând cu 14 august'', au anunţat autorităţile din Severodvinsk. 

Ministerul Apărării rus declarase iniţial că nivelul de radiaţii s-a încadrat în parametrii normali după incidentul de joi, dar autorităţile din Severodvinsk au semnalat o creştere bruscă a nivelului de radiaţii pentru o perioadă scurtă de timp. 

Greenpeace a anunţat că nivelul radiaţiilor (de la Severodvinsk) a crescut de 20 de ori. 

Agenţia meteorologică de stat din Rusia a apreciat marţi că a fost o creştere de 4-16 ori a nivelului de radiaţii, în baza datelor obţinute după măsurarea dozei de radiaţii gamma în şase puncte din Severodvinsk. 

Trump spune că știe mai multe

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că ştie "multe" despre explozia misterioasă care s-a produs joi într-o bază militară rusă şi a dat asigurări chiar că SUA au o armă similară, o afirmaţie dezminţită imediat de un expert respectat, relatează AFP. 

"SUA au aflat multe despre explozia unei rachete defectuoase în Rusia", a postat pe Twitter miliardarul republican, menţionând racheta "Skyfall". "Noi avem o tehnologie similară, dar mai avansată", a adăugat el. 

"Iată ce este bizar. Noi nu avem un program de rachete de croazieră cu propulsie nucleară", a replicat pe Twitter expertul american Joe Cirincione. 

"Am încercat să dezvoltăm una, în anii 1960, dar era prea delirant, prea irealizabil, prea crud chiar şi pentru acei ani de nebunie nucleară ai Războiului rece", a adăugat Cirincione, preşedinte al fundaţiei Ploughshares Fund, care militează pentru o denuclearizare globală. 

Potrivit experţilor americani, accidentul de săptămâna trecută este probabil legat de testarea unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară pe care Rusia o numeşte 9M730 'Burevestnik', una dintre noile arme "invincibile" despre care Vladimir Putin a vorbit la începutul anului. 

NATO a dat acestei rachete ruse numele de "SSC-X-9 Skyfall". 

La patru zile după explozie, care s-a soldat cu cel puţin cinci morţi, autorităţile ruse au recunoscut luni că accidentul a fost legat de testarea unor "arme noi", promiţând să le ducă "până la capăt". 

Baza unde s-a produs accidentul, deschisă în 1954 şi specializată în teste cu rachete ale flotei ruse, în special rachete balistice, este situată în apropiere de satul Nionoska, în regiunea Arhanghelsk.

×
x close