Şansele de supravieţuire în caz de accident cresc dacă pasagerii sunt informaţi şi sunt pregătiţi să acţioneze pentru a-şi salva viaţa în timpul evacuărilor de urgenţă.
Pentru aceasta, pasagerii trebuie să fie atenţi la instructajul oferit de însoţitorii de zbor înaintea decolării.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă organizează, miercuri, un exerciţiu pe Aeroportul Otopeni. În cadrul acestuia se va simula o aterizare de urgenţă în condiţii de vreme rea.
Supravieţuitori ai accidentelor aviatice
Au supravieţuit mai bine de două luni printre nămeţi, în munţi, hrănindu-se cu cadavrele colegilor morţi. În anii 70, câţiva sportivi din Uruguay au aflat cum arată infernul, după ce avionul lor s-a prăbuşit în Anzi. Unul dintre ei ne-a povestit totul.
Povestea lui Gustavo Zerbino este cutremurătoare. În 1972, zbura în Chile, împreună cu alţi 44 de colegi sportivi. Avionul lor s-a prăbuşit în Anzi.
"Botul avionului a zburat ca o jucărie, s-a lovit de munte, toate scaunele s-au dus în faţă şi mulţi au murit striviţi. (...) Acea noapte a fost foarte rea pentru că toată lumea era strivită de scaune, erau mulţi cu picioarele rupte, cu bucăţi de fier intrate în burtă", povesteşte Zerbino.
Din 45 de oameni, doar 16 au supravieţuit accidentului. Au improvizat un aparat radio din resturile avionului, şi aşa au aflat că guvernul Chilian a întrerupt căutările. Şi-au dat seama că nu au altă şansă decât să se salveze singuri.
"A trebuit să supravieţuim la 4.800 de metri altitudine şi să suportăm o temperatură de -40 de grade Celsius când ningea sau era noapte, iar ziua temperatura era de 40-45 de grade Celsius. Aşa că în mai puţin de 24 de ore erau 90 de grade diferenţă de temperatură", continuă pasagerul.
Au mâncat cadavre umane pentru a supravieţui
De la o zi la alta, supravieţuitorii se apropiau tot mai tare de capătul puterilor. Şi-au improvizat un adăpost din resturile avionului. Şi preţ de câteva zile, au mâncat tot ce au mai găsit în bagaje. Cu porţia.
"Într-o noapte, eu am orbit pentru că mi s-au ars ochii de la soarele reflectat în zapadă, nu aveam ochelari, aveam cangrene la picioare şi aproape că am murit. (...) Singura mâncare pe care o aveam era un pahar mic de vin, aşa mic pentru fiecare şi pastă de dinţi, tot aşa, câte puţin pentru fiecare şi câte un biscuite de ciocolată. Şi cremă de la femei, o linguriţă pentru fiecare", mai povesteşte Gustavo Zerbino.
După terminarea proviziilor, singura şansă de a supravieţui a fost să mănânce cadavrele altor oameni:
"Aveam o posibilitate: să murim sau să trăim. Ca să trăim, trebuia să continuăm să mâncăm. Dar asta te asigura că o să trăieşti şi mâine, o zi în plus. (...) În prima zi a fost foarte greu, dar e incredibil cum se adaptează fiinţa umană. Ziua următoare deja de obişnuiserăm şi ne părea normal".
Doi dintre supravieţuitori au reuşit să găsească drumul spre casă şi au chemat ajutoare. Povestea lor a devenit subiectul unui film şi al mai multor documentare.
"Miracol pe râul Hudson"
Aceasta a fost titlul cel mai des folosit de jurnalişti în 15 ianuarie, anul acesta. Atunci, 155 de oameni au scăpat cu viaţă deşi ambele motoare ale avionului în care se aflau au cedat. Toţi îi datorează viaţa pilotului Chesley Sullenberger, cel care, în ciuda defecţiunilor tehnice, a reuşit să aducă aeronava pe râul Hudson din New York.
Avionul Airbus 320 a plecat de pe aeroportul La Guardia din New York cu destinaţia Carolina de Nord. La câteva minute după decolare, pilotul Chesley Sullenberger a anunţat turnul de control că un stol de păsări s-a lovit de aeronavă şi că ambele motoare s-au oprit.
Imaginile surprinse de martori şi înregistrările audio dovedesc stăpânirea de sine a pilotului, care a reuşit prin manevrele sale să evite ruperea în două a aparatului de zbor. El a făcut manevrele necesare şi a aterizat cu bine pe râul Hudson.
Imediat după accident, autorităţile au demarat operaţiunile de salvare şi au anunţat mai târziu că atât cei 150 de pasageri, cât şi cei 5 membri ai echipajului au fost salvaţi. Mai mult, niciunul dintre oamenii aflaţi la bord nu a suferit răni grave, deşi câţiva dintre aceştia au fost recuperaţi de salvatori chiar din apele aproape îngheţate ale râului.
Cei mai mulţi au reuşit să ajungă pe aripile avionului şi de acolo în bărcile de salvare.
Spre norocul lor, pilotul cu care zburau era un veteran al US Air Force. Avea în momentul incidentului peste 40 de ani de experienţă şi în jur de 20 de mii de ore de zbor la activ
Presa l-a catalogat imediat drept un erou pe Chesley Sullenberger, omul datorită căruia cei peste 150 de oameni aflaţi la bord au scăpat teferi.
Antena 3