Patru cercetători japonezi au fost expuşi radiaţiilor în timp ce efectuau un experiment într-un laborator de fizică nucleară situat la aproximativ 100 de kilometri de Tokyo, a anunţat sâmbătă agenţia japoneză pentru energie atomică (JAEA), relatează AFP, conform Mediafax.
Accidentul s-a produs vineri într-un laborator de cercetare din Tokaimura, la 120 de kilometri nord-est de Tokyo, în cursul unui experiment care urmărea generarea de particule proiectând o rază protonică asupra aurului, a precizat agenţia.
Expuşi la o scurgere majoră de radiaţii de 1,6 milisievert, respectiv o doză mai mare decât limita de expunere acceptabilă pentru om de 1 milisievert pe an stabilită de Comisia internaţională de protecţie radiologică, cei patru cercetători nu au avut însă nevoie de îngrijiri medicale speciale, a adăugat sursa citată.
Comisia internaţională estimează totuşi că o expunere mai mică de 100 de milisievert pe an nu reprezintă, statistic, o creştere a riscului de apariţie a cancerului.
Un simplu examen radiologic eliberează 10 milisievert, potrivit Institutului naţional de radiologice din Japonia.
JAEA a anunţat anterior că 51 de alţi cercetători şi angajaţi care lucrau la acest experiment în laborator ar fi putut fi expuşi la radiaţii, care s-au răspândit în atmosferă în exteriorul laboratorului, după ce angajaţii au pus în funcţiune ventilatoarele pentru a scădea nivelul în laborator.
Nu a fost o scurgere semnificativă în exteriorul laboratorului, dar ar fi trebuit evitată punerea în funcţiune a ventilatoarelor, au apreciat sâmbătă oficiali ai agenţiei, care nu au semnalat accidentul autorităţilor decât vineri seara.
Securitatea nucleară este un subiect deosebit de sensibil în Japonia de la accidentul centralei nucleare Fukushima în 2011, în urma unui cutremur urmat de tsunami, cea mai gravă catastrofă nucleară din lume de la explozia centralei nucleare de la Cernobîl, în urmă cu 27 de ani Ucraina.