Regiunea separatistă georgiană Abhazia a anunţat că va permite Rusiei să construiască o bază militară pe solul său, întărind astfel dependenţa de Moscova şi provocând furie la Tbilisi.
Liderul din Abhazia, Serghei Bagapş, va semna un acord cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, pe 17 februarie la Moscova.
Kremlinul a confirmat întâlnirea, dar a refuzat să comenteze despre acordul militar.
Moscova a recunoscut independenţa teritoriului de la Marea Neagră în august 2008 după respingerea unui asalt georgian asupra celei de-a doua regiuni separatiste din regiune, Osetia de Sud.
"Acordul va permite instalarea unei baze militare te teritoriul abhaz pentru trupele terestre ruseşti," explica, viceministrul Apărării, Garri Kupalba, pentru Reuters.
El a arăta că noua bază, care va lega mai multe puncte din Abhazia va găzdui peste 3000 de soldaţi, inclusiv grăniceri FSB, urmând a fi construită ?în viitorul apropriat? .
Uniunea Europeană şi NATO şi-au exprimat de mai multe ori îngrijorarea că o creşterea militară a Abhaziei cu ajutorul Moscovei ameninţă integritatea teritorială a Georgiei.
De altfel, Tbilisi a descris noile planuri ca fiind ilegale.
"Abhazia şi Osetia de Sud sunt teritorii georgiene, iar desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul altui stat se numeşte ocupaţie," arăta preşedintele parlamentului David Bakradze. "De la agresiunea rusă din 2008, Abhazia şi Osetia de Sud au devenit o mare bază militară pentru Rusia."
Liderii de la Tbilisi acuză Rusia că anexează cele două regiuni separatiste, care s-au despărţit de Georgia în urma unor războaie la începutul anilor 90. Independeţa lor a mai fost recunoscută, după Rusia, de către Venezuela, Nicaragua şi micul stat Nauru .
În aprilie 2009, Rusia a preluat de facto controlul graniţelor în Abhazia şi Osetia de Sud, atrăgând condamnarea Occidentului.
De asemenea, Rusia a mai instalat trupe în regiunea repelă şi a început construcţia unui baze, pas calificat a fi o încălcare a legislaţiei internaţionale.
Antena3.ro