Antena 3 CNN Externe Abbas: Obama ?nu face nimic ? pentru pacea din Orientul Mijlociu

Abbas: Obama ?nu face nimic ? pentru pacea din Orientul Mijlociu

Abbas: Obama ?nu face nimic ? pentru pacea din Orientul Mijlociu
25 Noi 2009   •   18:25

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, s-a plâns că liderul american Barack Obama "nu face nimic pentru procesul de pace" din Orientul Mijlociu.

"Până acum nu a făcut nimic, dar ne-a invitat pe noi să revigorăm procesul de pace Sper ca pe viitor să hoace un rol mai important," declara Abbas într-un interviu pentru publicaţia argentiniană Clarin.
În schimb, acesta i-a cerut liderului brazilian Luiz Inacio Lula da Silva să adopte un rol mai activ de mediator în Orientul Mijlociu.
"El poate să o facă deoarece are relaţii bune cu ambele părţi din conflict şi cred că poate ajuta," aprecia Abbas, care a discutat cu da Silva în ultimele zile, ca şi preşedintele israelian Shimon Peres sau cel iranian Mahmoud Ahmadinejad.
Abbas speră că "SUA va presa Israelul să se supună legislaţiei internaţionale, pentru a fi implementat planul de pace."

Abbas, care s-a aflat în Argentina, marţi, s-a declarat mulţumit de rezultatele turneului sud american, unde a vizitat Brazilia, şi urmează a se deplasa în Chile.

"Preşedintele Lula poate adopta un rol de mediere deoarece are legături de încredere cu două părţi din conflict. În plus, are relaţii bune cu guvernul SUA" .
El a mai anticipat că palestinienii nu vor mai face nicio concesie pe lângă cele deja făcute.


"Am acceptat să avem doar 22 procente din Palestina, iar aceasta este cea mai mare concesie. Ce fel de concesie mai aşteaptă de la noi?" se întreba liderul palestinian.


"Acum suntem pregătiţi să anunţăm independenţa dacă israelienii ne lasă". Abbas a subliniat însă că declararea independenţei nu se va face unilateral, aşa cum au fost acuzaţi.
Antena3.ro

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close