Antena 3 CNN Externe Abbas cere lui Obama să impună o soluţie pentru Orientul Mijlociu

Abbas cere lui Obama să impună o soluţie pentru Orientul Mijlociu

Abbas cere lui Obama să impună o soluţie pentru Orientul Mijlociu
27 Apr 2010   •   01:47

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a făcut un apel deschis la SUA, cerându-i liderului de la Casa Albă să "impună? o soluţie la conflictul din Orientul Mijlociu.
Apelul vine pe fondul frustrării crescânde legată de refuzul Israelului de a suspenda construcţia unor case evreieşti în Ierusalimul de Est, dominat de arabi.
Apelul, făcut de câteva ori în privat, dar enunţat public pentru prima dată, vine după ce trimisul special american George Mitchell a încheiat o vizită de trei zile la Ierusalim fără a avea o realizare notabilă în reluarea discuţiilor de proximitate.
"Deoarece dumneavoastră, domnule preşedinte şi voi, membri ai administraţiei american, credeţi în statalitatea palestiniană, este datoria voastră să cereţi paşi pentru a ajunge la o soluţie şi să impuneţi soluţia- impuneţi-o," arăta Abbas într-un discurs în faţa liderilor partidului său- Fatah .
"Dar nu îmi spuneţi că este un interes american naţional strategic...iar apoi să nu faceţi nimic," adăuga acesta.
În ultima perioadă presa a speculat că administraţia Obama a creat propria propunere pentru o soluţie în Orientul Mijlociu, perspectivă respinsă de politicienii israelienie, care insistă că doar negocierile pot duce la o soluţie.
În timpul vizitei la Ierusalim, Mitchell i-a transmis lui Abbas invitaţia de a-l întâlni pe Obama la Casa Albă, în mai.
În timpul vizitei premierului israelian Benjamin Netanyahu la Washington, luna trecută, au existat schimburi tensionate deoarece Obama a cerut măsuri pentru a creşte încrederea palestinienilor şi a reveni la discuţii.
Printre acestea, îngheţarea oricărei activităţi de construcţii de colonii în Ierusalimul de Est.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close