Antena 3 CNN Externe "A venit timpul" pentru reducerea dobânzilor, spune răspicat șeful Rezervei Federale americane

"A venit timpul" pentru reducerea dobânzilor, spune răspicat șeful Rezervei Federale americane

seful fed jerome powell banca nationala sua
Preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    23 Aug 2024   •   18:09

Preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a afirmat, vineri, că "a venit timpul" pentru ca banca centrală a SUA să reducă dobânda de referinţă, în condiţiile în care riscurile la adresa pieţei muncii s-au înmulţit, iar inflaţia este aproape de ţinta de 2%, oferind un indiciu clar cu privire la o iminentă relaxare a politicii monetare americane, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Riscurile la adresa inflaţiei s-au diminuat, iar riscurile la adresa şomajului s-au intensificat", a spus Powell, în mult-aşteptatul său discurs de la conferinţa anuală organizată de Fed la Jackson Hole (Wyoming).

"A venit timpul pentru ajustarea politicii monetare. Direcţia în care vom merge este clară, iar calendarul şi ritmul reducerilor de dobândă vor depinde de datele care vor veni", a adăugat el. 

Referindu-se la cele două obiective ale Fed, Powell s-a arătat încrezător că inflaţia este e o traiectorie durabilă de revenire la ţinta de 2%, după ce în timpul pandemiei a urcat până la 7%, în timp ce rata şomajului este în creştere.

„Există motive să credem că economia va reveni la o inflaţie de 2%”

Rata şomajului în SUA este în prezent la 4,3%, un nivel care în opinia oficialilor Fed este consecvent cu o inflaţie stabilă pe termen lung.

"Nu încercăm să obţinem o nouă răcire a condiţiilor de pe piaţa muncii. Vom face tot ce putem pentru a susţine o piaţă a muncii solidă, pe măsură ce facem noi progrese pentru stabilitatea preţurilor. Cu o eliminare adecvată a restricţiilor, există motive să credem că economia va reveni la o inflaţie de 2%, în timp ce menţine o piaţă a muncii puternică", a spus şeful Fed.

Limbajul clar utilizat de Jerome Powell la forumul de la Jackson Hole a eliminat orice îndoială că Rezerva Federală americană a inaugurat un nou capitol în politica sa monetară. Semnalul este că, la următoarea sa reuniune, care va avea loc la mijlocul lunii septembrie, ultima şedinţă de politică monetară înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 5 noiembrie, Comitetul de politică monetară de la Fed (FOMC) va reduce dobânda de referinţă.

Începând din luna iulie a anului trecut, Fed a păstrat dobânda de referinţă în intervalul 5,25% - 5,5%, cel mai ridicat din ultimii 20 de ani, pentru a evita o nouă explozie a preţurilor.

×
Subiecte în articol: jerome powell Rezerva Federală dobanzi
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close