Antena 3 CNN Externe A treia mobilizare armată în Rusia. Putin ordonă să fie crescut numărul soldaților cu încă 180.000 după incursiunea ucraineană în Kursk

A treia mobilizare armată în Rusia. Putin ordonă să fie crescut numărul soldaților cu încă 180.000 după incursiunea ucraineană în Kursk

Soldati rusi.
Soldaţi ruşi. Foto cu caracter ilustrativ: Getty Images.
de Georgiana Marina    |    17 Sep 2024   •   07:48

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei ţării să îşi mărească numărul de soldaţi cu 180.000, aceasta fiind a treia oară când îşi măreşte rândurile de la lansarea invaziei sale în Ucraina în februarie 2022, relatează CNN.

Creşterea va duce numărul total al personalului militar rus la aproape 2,4 milioane, dintre care 1,5 milioane de soldaţi, potrivit decretului publicat luni de Kremlin. 

Noua dispoziție va intra în vigoare în decembrie, se arată în comunicat. Decretul lui Putin vine după ce Ucraina a lansat luna trecută un atac fulger peste graniţă asupra regiunii Kursk din sudul Rusiei - prima invazie străină pe teritoriul rus de la al Doilea Război Mondial. 

Săptămâna trecută, Rusia şi-a intensificat eforturile de a împinge înapoi trupele ucrainene din Kursk şi înaintează spre oraşul ucrainean crucial Pokrovsk din estul regiunii Donbas. 

Din 2022, Putin a ordonat două extinderi ale numărului de trupe de luptă, pe lângă o mobilizare a rezerviştilor militari şi a recruţilor. 

În august 2022, Putin a ordonat o creştere de 137.000 de soldaţi până la începutul noului an, ceea ce a dus efectivele militare la puţin peste 2 milioane de persoane, dintre care 1,15 milioane de soldaţi.  Luna următoare, după o ofensivă ucraineană bruscă şi reuşită care a eliberat cea mai mare parte din estul regiunii Harkov, Putin a ordonat „mobilizarea parţială” imediată a cetăţenilor ruşi. Mobilizarea însemna că cetăţenii cu experienţă militară erau supuşi recrutării şi că rezerviştii militari puteau fi convocaţi.

Mobilizarea a determinat sute de mii de oameni să părăsească ţara - mulţi dintre ei în Georgia vecină şi în alte ţări foste comuniste din apropierea graniţei Rusiei - şi a declanşat demonstraţii de furie, în special în regiunile cu minorităţi etnice din Rusia, care au fost cele mai afectate de recrutările anterioare.  Mobilizarea a fost suspendată în noiembrie 2023, după ce oficialii au declarat că obiectivul de recrutare a 300.000 de persoane a fost atins.

Apoi, în decembrie, Putin a ordonat o altă extindere oficială de 170.000 de soldaţi, aducând totalul la 1,32 milioane.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close