Antena 3 CNN Externe A murit Regele Tuheitia: „Este un moment de mare tristeţe pentru supuşii Te Kiingitanga”

A murit Regele Tuheitia: „Este un moment de mare tristeţe pentru supuşii Te Kiingitanga”

Regele popula?iei maori din Noua Zeeland?, Tuheitia Pootatau Te Wherowhero al VII-lea, a murit
Regele populaţiei maori din Noua Zeelandă, Tuheitia Pootatau Te Wherowhero al VII-lea, a murit. Foto: Profimedia Images
de Ioana Coman    |    30 Aug 2024   •   09:43

Regele populaţiei maori din Noua Zeelandă, Tuheitia Pootatau Te Wherowhero al VII-lea, a murit vineri dimineaţă la vârsta de 69 de ani, au anunțat reprezentanții săi, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Moartea lui Kiingi Tuheitia este un moment de mare tristeţe pentru supuşii Te Kiingitanga, Maoridom, precum şi pentru întreaga naţiune”, a spus pe reţelele de socializare purtătorul de cuvânt Rahui Papa. El a mai spus că regele a fost în spital, recuperându-se după o operaţie la inimă la doar câteva zile după ce şi-a celebrat 18 ani de la încoronare.

Kiingi Tuheitia i-a succedat mamei sale, regina Dame Te Atairangikaahu, în 2006.

Rolul monarhului maori nu este obligatoriu ereditar, iar noul lider va fi numit de şefii triburilor asociate cu Mişcarea Regelui în ziua funeraliilor lui Kiingi Tuheitia, dar înainte ca acesta să fie îngropat, potrivit Radio New Zealand.

Regele maori este considerat liderul suprem al mai multor triburi, cunoscute sub denumirea „iwi”, dar nu este afiliat cu toate acestea. Monarhul maori nu are nicio autoritate judiciară sau legală în Noua Zeelandă, rolul său fiind în principal ceremonial.

Mişcarea Regelui sau Kiingitanga a demarat în 1858 în încercarea de a uni triburile indigene din Noua Zeelandă sub un lider unic astfel încât să fie mai rezistente în faţa colonialismului.

Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a spus într-un comunicat că ţara deplânge moartea lui Kiingi Tuheitia.

„Angajamentul ferm faţă de poporul său şi eforturile neobosite de a susţine valorile şi tradiţiile Kingitanga au lăsat o marcă de neşters asupra naţiunii noastre”, a spus el.

Jacinda Ardern, fost premier al Noii Zeelande, a spus că Kiingi Tuheitia a fost un susţinător al populaţiei maori, al corectitudinii, dreptăţii şi prosperităţii.

Potrivit presei locale, regele va fi transportat la reşedinţa oficială, Turangawaewae marae, iar funeraliile („tangihanga”) sunt aşteptate să dureze cel puţin cinci zile. 

×
Subiecte în articol: Noua Zeelanda Regele Tuheitia
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close