Morsi, primul şef de stat ales în mod democratic în Egipt, era ţinut într-un loc secret de către armată, după ce a fost înlăturat de la putere în data de 3 iulie.
Luni dimineaţă, el a fost adus cu un elicopter la tribunal, unde va compărea împreună cu alţi 14 responsabili ai regimului său pentru „instigarea” forţelor de ordine la uciderea protestatarilor în timpul manifestaţiei din 5 decembrie 2012, a precizat şeful poliţiei din Cairo, Osama al-Saghayar.
Procesul se desfăşoară într-un tribunal care se află în incinta Academiei de poliţie, într-un cartier din estul capitalei egiptene.
Mohamed Morsi va compărea în aceeaşi sală de şedinţe unde fostul preşedinte Hosni Mubarak, constrâns să demisioneze la începutul anului 2011 în urma unei revolte populare, este judecat pentru presupusa implicare în moartea mai multor manifestanţi.
Există temeri potrivit cărora ar putea izbucni noi violenţe, deoarece noua putere instalată de armată reprimă în sânge manifestaţiile pro-Morsi, începând de la 14 august, când poliţişti şi militari au ucis sute de susţinători ai preşedintelui destituit, în cursul disperării unei mişcări de ocupare a acestora la Cairo.
De atunci, peste 1.000 de manifestanţi au fost ucişi, iar alţi aproape 2.000 de membri ai confreriei au fost arestaţi, inclusiv principalii lideri ai acesteia, judecaţi, la fel ca Morsi pentru „incitare la omor".
Autorităţile au anunţat că au mobilizat aproximativ 20.000 de oameni la Cairo, o metropolă cu 20 de milioane de locuitori, împânzită deja, de la 3 iulie, de tancuri şi numeroase baraje de poliţie.
Morsi riscă pedeapsa cu moartea, iar susţinătorii săi au anunţat deja că nu vor recunoaşte autoritatea judecătorilor săi şi nici legitimitatea unui proces pe care îl consideră orchestrat de către o putere care emană de la o „lovitură de stat" militară.
Amnesty International consideră că acest proces este un „test" de evaluare a voinţei autorităţilor interimare de a respecta drepturile omului.
Avocaţii lui Morsi au anunţat că vor asista la proces nu pentru a-l apăra în faţa judecătorilor, a căror legitimitate nu o recunosc, ci „pentru a supraveghea procedura judiciară".