Antena 3 CNN Externe A început operațiunea de îndepărtare a deșeurilor radioactive de la Fukushima. Roboții intră în reactoarele nucleare

A început operațiunea de îndepărtare a deșeurilor radioactive de la Fukushima. Roboții intră în reactoarele nucleare

radiatii
A început operațiunea de îndepărtare a deșeurilor radioactive de la Fukushima. Foto: Getty Images
de I.C.    |    10 Sep 2024   •   09:55

O operațiune dificilă de îndepărtare a unei cantități mici de resturi radioactive din centrala nucleară Fukushima a început. Probele colectate cu ajutorul roboţilor vor oferi informaţii privind condiţiile din interiorul reactoarelor, un nou pas către dezafectarea centralei lovite de tsunami în urmă cu 13 ani, scrie The Guardian.

Tokyo Electric Power Company (Tepco) a declarat marți că „operațiunea pilot de extracție” a început. Va dura aproximativ două săptămâni, potrivit companiei.

Eșantionul mic va fi studiat pentru a găsi indicii despre condițiile din interiorul reactoarelor – un pas crucial către dezafectarea centralei Fukushima.

Aproximativ 880 de tone de materiale extrem de periculoase au rămas încă în zonă, la 13 ani după ce un tsunami provocat de un cutremur cu magnitudinea 9 a declanșat unul dintre cele mai grave accidente nucleare din lume.

Îndepărtarea reziduurilor din reactoare este considerată cea mai descurajantă provocare din proiectul de dezafectare.

Inițial, operațiunea Tepco trebuia să înceapă pe 22 august și ar fi trebuit să fie colectate doar trei grame de resturi radioactive. Compania a fost însă nevoită să oprească lucrările într-o etapă prealabilă după ce a detectat o problemă care implica instalarea echipamentelor necesare.

Trei dintre cele șase reactoare ale centralei de la Fukushima funcționau atunci când tsunamiul a lovit pe 11 martie 2011. Resturile din interior au niveluri de radiație atât de ridicate încât Tepco a trebuit să dezvolte roboți specializați capabili să funcționeze în interior.

Tepco a desfășurat două mini-drone și un „robot în formă de șarpe” într-unul dintre cele trei reactoare nucleare în februarie, ca parte a pregătirilor pentru operațiunea de îndepărtare.

Separat, anul trecut, Japonia a început să elibereze ape uzate tratate de la uzina Fukushima în Oceanul Pacific, declanșând o dispută diplomatică cu China și Rusia .

Ambele țări au interzis importurile japoneze de fructe de mare, deși Tokyo insistă că descărcarea este sigură, o viziune susținută de agenția atomică a ONU.

×
Subiecte în articol: centrala Fukushima Fukushima
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close