Pe 26 iunie 1941, nava de război a sovieticilor a fost distrusă, exact în timp ce încerca să bombardeze portul Constanţa. O victorie a românilor? Ar fi o variantă, pentru că una dintre poveştile privind scufundarea distrugătorului Moskva relatează că acesta s-ar fi lovit de o mină marină.
O greşeală a sovieticilor? Şi asta ar fi o variantă, pentru că ruşii aveau în zonă şi un submarin şi nu e exclus să-şi fi distrus propria navă.
În curând, însă, misterul distrugătorului Moskva s-ar putea risipi. Epava a fost descoperită la 20 de km de ţărm, la o adâncime de 45 de metri, în zona Agigea. A descoperit-o o echipă de scufundători români, ruşi şi ucrainieni, după doi ani de căutări.
În dimineaţa zilei de 26 iunie 1941, distrugătoarele lider Maskva şi Harakov ajung aproape de portul Constanţa. Direcţionate de către sovietici din Sevastopol spre ţărmul nostru, navele veneau cu o artilerie de zeci de ori mai puternică decât a noastră.
Cu o siluetă impunătoare şi de două ori mai mare decât distrugătorul nostru, Ferdinand, Maskva se opreşte la 15 kilometri de ţărm la ora 4 dimineaţa. După câteva minute începe bombardamentul. În 10 minute trage 350 de proiectile.
Îmediat, distrugătoarele româneşti "Regina Maria" şi "Mărăşti" ripostează. Simulează o avarie şi se ascund după o pătură de fum pentru a-i păcăli pe sovietici. Şi trag! După mai puţin de două ore, misiunea sovieticilor eşuează subit. Liderul distrugător Moskva explodează.
Mai exact, în 4 minute. În timp ce se scufunda, un tun de la bordul navei încă mai trăgea. Un fum de 30 de metri s-a ridicat în urma ei. Din portul Constanţa, vedetele româneşti pleacă spre distrugător să culeagă laurii. 69 de oameni au supravieţuit. Pentru noi, însemnau 69 de prizonieri de război. Printre ei se afla şi comandantul navei Moskva, A.B. Tuhov.
Motivul exploziei este încă un mister. Varianta românească este că este că Moskva a lovit o mină din barajul Tuzla. Varianta neoficială a ruşilor, este că un submarin, tot al lor, ar fi tras, din greşală, o torpilă în distrugător. Dar pentru că, în sfârşit a fost găsită, probabil că nu va fi mult până se va desluşi misterul distrugerii celei mai puternice nave de război a fostei Uniuni Sovietice.