Cercetătorii de la Universitatea Wisconsin i-au studiat creierul şi au descoperit că acesta produce un nivel de unde gamma, aflate în strânsă legătură cu conştiinţa, atenţia, procesul de învăţare şi memorie, nemaivăzut până acum, relatează agenţia AFP, citata de NY Daily News.
Scanările cerebrale au arătat în cazul său o activitate extraordinar de mare în cortexul prefrontal din partea stângă a creierului şi o activitate mai redusă decât în mod normal în cortexul prefrontal din partea dreaptă, caracteristici care, spun oamenii de ştiinţă care l-au analizat, îi conferă o stare de fericire inimaginabilă, micşorând semnificativ predispoziţia la negativitate.
Matthieu Ricard, născut şi crescut la Paris, dintr-un tată filozof şi o mamă pictoriţă, este convins că totul se datorează meditaţiei pe care o practică. "Meditaţia schimbă complet creierul şi te schimbă ca om", a explicat acesta.
Matthieu Ricard şi-a luat doctoratul în genetică la Institutul Pasteur, dar dezbaterile pe teme ştiinţifice din Franţa l-au dezamăgit profund.
Acesta începuse deja să-şi petreacă vacanţele în India, acolo unde s-a şi mutat la scurt timp, pentru a studia budismul.
Matthieu Ricard a scris o carte împreună cu tatăl său, numită "Călugărul şi filozoful", un dialog pe tema menirii vieţii, aceasta devenind best-seller.
Călugărul a început apoi să studieze în profunzime fericirea, alternând aceste perioade cu unele de completă izolare şi meditaţie la Mânăstirea Shechen, din Katmandu.
Fericitul călugăr a continuat să participe la conferinţe ştiinţifice şi a scris nenumărate cărţi, iar banii câştigaţi îi donează unor proiecte umanitare prin care se construiesc şcoli şi se asigură serviciile medicale pentru circa 100.000 de pacienţi anual.