Guvernul grec a dezminţit, duminică, afirmaţiile potrivit cărora schimbarea conducerii militare decisă în noiembrie 2011, pe fondul unei crize de guvern, ar fi avut vreo legătură cu o presupusă lovitură de stat, informează
EFE.
"Forţele armate ale Greciei au fost, sunt şi vor fi în continuare angajate în respectarea sarcinilor stabilite de Constituţia Republicii Elene şi poporul grec", a afirmat Ministerul Apărării, într-un comunicat.
În noiembrie 2011, pe fondul crizei care a pus capăt executivului condus de premierul Yorgos Papandreou, au fost înlocuiţi şeful statului-major şi şefii celor trei armate, operaţiune care a luat prin surprindere opinia publică însă despre care autorităţile au dat asigurări că fusese planificată de câteva săptămâni.
Într-un reportaj publicat duminică, "To Vima" citează surse din cadrul Ministerului Apărării care afirmă, sub protecţia anonimatului, că acea înlocuire a avut la bază teama faţă de un plan de lovitură de stat care ar fi vizat provocarea anarhiei în Grecia pentru a justifica o intervenţie militară.
"To Vima" citează, de asemenea, un politician conservator care spune, sub protecţia anonimatului, că la sfârşitul lunii octombrie un militar în rezervă îl întrebase dacă ar fi fost dispus să participe la un guvern militar de tranziţie.
"Serviciul naţional de informaţii nu l-a informat niciodată pe premierul Yorgos Papandreu de o eventuală lovitură de stat. Serviciul naţional de informaţii nu a primit informaţii de la altă autoritate care să-i ceară să pregătească acţiuni pentru protecţia democraţiei", a dat asigurări, duminică, fostul comandant al serviciilor secrete elene, Konstantinos Bikas, într-un comunicat.