Antena 3 CNN Externe 9 decembrie - Ziua Internaţională Anticorupţie. Vezi mesajele lui Ban Ki-Moon şi Hillary Clinton

9 decembrie - Ziua Internaţională Anticorupţie. Vezi mesajele lui Ban Ki-Moon şi Hillary Clinton

1 minut de citit Publicat la 14:15 09 Dec 2012 Modificat la 14:15 09 Dec 2012
9 decembrie - Ziua Internaţională Anticorupţie. Vezi mesajele lui Ban Ki-Moon şi Hillary Clinton
Poate vi se va părea ironic, dar astăzi, 9 decembrie 2012, când românii îşi aleg reprezentanţii în Parlament, la nivel global se sărbătoreşte ZIUA INTERNAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE.

Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei (U.N.C.A.C.) a stabilit în 2003 ca data de 9 Decembrie să fie Ziua Internaţională Anticorupţie.

Semnată de România la data de 9 decembrie 2003 la Merida şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.

De asemenea, declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie (I.A.A.C.A.), susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi incurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaţionale Anticorupţie.

Lideri ai societăţii civile, politice şi alte organizaţii internaţionale au împărtăşit câteva gânduri pentru Transparency International cu ocazia zilei de 9 decembrie 2012:

Ban Ki-Moon, Secretar General al ONU
Tineri sau bătrâni, bogaţi sau săraci, bărbaţi sau femei, corupţia ne afectează pe toţi. Dar fiecare dintre noi poate stopa această problemă corosivă. Luaţi parte la Ziua Internaţională Anticorupţie.

Hillary Clinton, Secretar de Stat al SUA
Corupţia nu doar că erodează încrederea cetăţenilor între ei şi faţă de guvern, dar privează cetăţenii şi guvernele de resurse care ar putea fi investite într-un viitor mai bun. Fiecare şpagă oferită reprezintă o taxă neplătită a unei afaceri şi un pas în spate pentru creşterea economică.

Peter Eigen, fondator Transparency International
În urmă cu două decenii, când am creat Transparency International, nimeni nu ar fi crezut că acum vom avea o lume schimbată radical, unde companiile care dau mită peste hotare sunt acuzate şi pedepsite, unde impunitatea preşedinţilor, miniştrilor sau oamenilor de afaceri puternici se va sfârşi sau unde organizaţiile internaţionale ca ONU sau Bretton Woods Institutions vor implementa programe anticorupţie drastice, iar sute de ţări le vor adopta pentru a pune capăt corupţiei şi şpăgii. Acum ştim că această corupţie poate fi controlată dacă muncim împreună.

×
x close