Antena 3 CNN Externe 6,7 milioane de sârbi chemaţi să-şi aleagă preşedintele

6,7 milioane de sârbi chemaţi să-şi aleagă preşedintele

1 minut de citit Publicat la 08:55 03 Feb 2008 Modificat la 08:55 03 Feb 2008
6,7 milioane de sârbi chemaţi să-şi aleagă preşedintele
Birourile de vot în Serbia, s-au deschis dumincă dimineaţa, 6,7 milioane de alegători fiind chemaţi să îşi aleagă preşedintele. Este cel de-al doilea tur de scrutin, adică bătălia decisivă. Se confruntă actualul preşedinte, pro-occidentalul Boris Tadici şi ultranaţionalistul, Tomislav Nikolici. Mass-media, politicienii şi analiştii aşteaptă să vadă încotro se va îndrepta ţara, pentru următorii cinci ani, mai ales că scorul se anunţă strâns între cei doi candidaţi. Preferat de Occident, Tadici este cotat în sondaje cu un avans de 100 de mii de voturi în faţa rivalului său, care a câştigat totuşi primul tur de scrutin, la 21 ianuarie.

Experţii spun însă că avansul estimat de sondaje este insuficient pentru Tadici. Bătălia se va da până la numărarea ultimelor voturi. De aceea, aceste alegeri prezidenţiale sunt considerate cele mai incerte din istoria recentă a Serbiei şi cele mai importante de la căderea în 2000, a regimului autoritar al lui Slobodan Milosevic. Lumea întreagă, în special, Uniunea Europeană şi Rusia este cu ochii pe alegerile din Serbia.

Analiştii au avertizat că o victorie a lui Nikolici va însemna transformarea Balcanilor, din nou, într-un punct sensibil pe harta Europei. Bruxelles-ul nu-şi ascunde preferinţa pentru Tadic. Ca şi adversarul său, el s-a pronunţat împotriva independenţei Kosovo, dar, contrar acestuia, el este convins că Serbia nu are altă cale decât integrarea europeană.

Nikolic estimează dimpotrivă că Rusia, care a acordat Serbiei sprijin constant în combaterea independenţei Kosovo, este un partener strategic mai bun decât Uniunea Europeană. O delegaţie rusă trimisă în Kosovo de către Duma de Stat, va observa cu atenţie alegerile de astăzi. La rândul lor, autorităţile din Kosovo aşteaptă rezultatele alegerilor, pentru a trece la acţiune în privinţa planului de proclamare a independenţei unilaterale.

În rândul sârbilor se pare că domneşte nepăsarea. Potrivit unui sondaj dat publicităţii recent, 90 la sută din sârbi au declarat că vor vota sau că este posibil să voteze. Oamenii s-au declarat însă rezervaţi în privinţa candidaţilor pentru că, spun ei, nu mai cred în minuni sau în schimbări radicale. Urnele de vot se vor închide la orele 21, iar primele rezultate sunt aşteptate în cursul serii.

Antena 3

×
x close