Antena 3 CNN Externe 50% dintre bulgari sunt nemulţumiţi de viaţa lor

50% dintre bulgari sunt nemulţumiţi de viaţa lor

50% dintre bulgari sunt nemulţumiţi de viaţa lor
14 Aug 2007   •   08:42

După 17 ani de tranziţie economică şi politică cei mai mulţi dintre bulgari sunt nemulţumiţi de viaţa lor. Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu realizat de BERD şi Banca Mondială. Nemulţumirea este mare mai ales în rândul celor în vârstă. Aproximativ 50% dintre cei intervievaţi sunt de părere că situaţia economică şi politică din ţara vecină este mai proastă decât înainte de 1989. Iar această percepţie este răspândită chiar şi în rândul bulgarilor cu venituri mari, nu numai printre cei care duc un trai la limita decenţei.

În acelaşi timp, în categoria celor cu venituri mici, adică persoanele cu venituri de până la 2.000 de dolari pe an, aproape patru din cinci respondenţi au afirmat că situaţia economică a ţării este mai rea decât era la căderea comunismului.

Totuşi bulgarii sunt optimişti. Peste 40% din reprezentanţii tuturor categoriilor de venituri au apreciat că urmaşii lor vor avea un trai mai bun decât actuala populaţie adultă. Sprijinul acordat democraţiei şi economiei de piaţă este strâns asociat în Bulgaria cu vârsta şi venitul, cei mai mari susţinători fiind persoanele mai tinere şi cele cu venituri superioare.

Doar 2 din 5 persoane intervievate au apreciat că democraţia este cel mai bun sistem politic şi doar una din trei a afirmat că economia de piaţă este cel mai bun sistem economic. În plus 4 din 5 subiecţi consideră că, în momentul de faţă, nivelul corupţiei în Bulgaria este sunt mult mai ridicat decât înainte de 1990.

Printre cele mai corupte instituţii publice menţionate se numără sistemul de sănătate, poliţia rutieră şi tribunalele civile. La polul opus se află armata şi administraţia prezidenţială.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close