Antena 3 CNN Externe 50 de ani de la naşterea Uniunii Europene

50 de ani de la naşterea Uniunii Europene

50 de ani de la naşterea Uniunii Europene
22 Mar 2007   •   08:09

Semicentenarul Uniunii Europene e aniversat cu mare fast în toate statele blocului comunitar. Joi dimineaţă, în Senatul României a fost organizată o şedinţă solemnă pentru a marca 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. Liderii europeni se vor întâlni la Berlin pe 24 şi 25 martie pentru a sărbători împlinirea a 50 de ani de la semnarea actului de naştere al Europei Unite: tratatul de la Roma. Cu această ocazie, va fi prezentată o declaraţie politică privind valorile Europei, care va trece în revistă realizările Uniunii Europene şi va anticipa evoluţiile pentru următorii 50 de ani.

Tratatul de la Roma, care a pus bazele Comunităţii Economice Europene, a fost semnat pe 25 martie 1957, de Franţa, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg. Reprezentanţii celor şase state îşi propuneau astfel să creeze o piaţă comună bazată pe libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor, prin desfiinţarea barierelor vamale dintre statele membre. În aceeaşi zi, cele şase state înfiinţau Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.

Piaţa comună s-a extins apoi prin integrarea Marii Britanii, Irlandei şi Danemarcei, în 1973, şi apoi a Greciei, Spaniei şi Portugaliei - în anii '80. Au urmat Suedia, Finlanda şi Austria, în 1995, şi apoi marea extindere către est, prin aderarea a opt state foste sovietice, alături de Cipru şi Malta. Alte state aspiră să facă parte din blocul comunitar, Croaţia şi Turcia demarând deja negocierile în acest sens. Uniunea Europeană are, astăzi, o populaţie de 490 de milioane de locuitori şi o economie de o dimensiune comparabilă cu cea a Statelor Unite.

Declaraţia va fi prezentată de cancelarul german, Angela Merkel, duminică. Declaraţia va fi clară, scurtă şi cât mai vagă în ceea ce priveşte subiectele sensibile.

PUNCTELE DECLARAŢIEI DE LA BERLIN (pdf)

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close