Mişcarea Hezbollah a refuzat în repetate rânduri să prezinte dovezi referitoare la soarta soldaţilor israelieni. Gruparea şiită nu a permis organizaţiei Crucii Roşii să îi vadă şi a anunţat că sunt morţi abia cu puţin timp înainte de a transfera sicriele lor în custodia autorităţilor israeliene. Statul evreu a cerut informaţii despre soarta militarilor, a căror răpire, în iulie 2006, a dus la izbucnirea unui conflict armat de 34 de zile între Israel şi Liban. Familiile soldaţilor sunt în stare de şoc, după ce au sperat până în ultima clipă că tinerii mai sunt în viaţă.
În schimbul celor doi militari, cinci deţinuţi libanezi urmează să fie eliberaţi. Statul evreu îi va preda însă abia după identificarea militarilor israelieni. Dintre deţinuţii libanezi, cel mai controversat este Samir Qantar, condamnat la închisoare pe viaţă pentru atacul terrorist din Nahariya, din 1979, unul dintre cele mai violente atacuri din istoria Israelului. Între timp, Israelul a transferat rămăşiţele a 199 de militanţi libanezi şi palestinieni, ucişi în confruntările din ultimii ani.
Israelul a aprobat schimbul de prizonieri cu mişcarea Hezbollah, în baza unui acord care intră astăzi în vigoare. Acordul, convenit cu ajutorul unei medieri germane mandatate de ONU, este cel de-al optulea de acest tip dintre Israel şi Hezbollah.
Sursă foto: www.bbc.co.uk
Antena3