Antena 3 CNN Externe 43 de cutremure în 24 de ore, oameni evacuaţi şi zboruri anulate: Vulcanul pe de Muntele Kanlaon din Filipine a erupt 

43 de cutremure în 24 de ore, oameni evacuaţi şi zboruri anulate: Vulcanul pe de Muntele Kanlaon din Filipine a erupt 

Sute de oameni au fost evacuaţi şi zeci de zboruri anulate, după ce un vulcan din Filipine a erupt, aruncând spre cer o coloană de cenuşă.

43 de cutremure în 24 de ore, oameni evacuaţi şi zboruri anulate: Vulcanul pe de Muntele Kanlaon din Filipine a erupt 
43 de cutremure în 24 de ore, oameni evacuaţi şi zboruri anulate - Vulcanul pe de Muntele Kanlaon din Filipine a erupt 
de Georgiana Adam    |    05 Iun 2024   •   09:36

Oamenii din apropierea Muntelui Kanlaon din Filipine au primit ordin de evacuare, marţi, după ce vulcanul a erupt, trimiţând spre cer o coloană de cenuşă cu o înălţime de cinci kilometri, potrivit cnn.com.

Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (Phivolcs) a afirmat că Muntele Kanlaon a erupt pentru şase minute luni seară, provocând un „cutremur puternic”, iar agenţia a avertizat că depunerile de cenuşă şi mirosul sulfuros vor afecta satele din jur.

Nu mai puţin de 43 de cutremure vulcanice au fost înregistrate în decurs de 24 de ore, până la miezul nopţii de luni spre marţi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Imaginile de pe reţelele sociale arată un nor de cenuşă izbucnind pe cerul înstelat, iar în altele se vede un covor gros de cenuşă care acoperă satele învecinate.

Peste 60 de zboruri a trei operatori interni au fost anulate, fiind afectaţi peste 5.000 de pasageri, potrivit Autorităţii pentru Aviaţia Civilă din Filipine.

Aeroportul Bacolod-Silay şi-a reluat operaţiunile, dar pasagerii trebuie să se aştepte la întârzieri.

Întrucât marţi nivelul de alertă la vulcan a fost ridicat la 2 din 5, oficialii guvernamentali locali au impus evacuarea obligatorie a tuturor locuitorilor de pe o rază de trei kilometri de la vulcan.

„Mergeţi la centrul vostru de evacuare, fiţi vigilenţi şi pregătiţi lucruri importante, precum apă şi hrană”, a afirmat, într-un videoclip pe Facebook, Jose Chubasco Cardenas, primarul din Canlaon.

Situat pe Negros, a patra cea mai populată insulă a arhipelagului, Muntele Kanlaon este unul dintre cei 24 de vulcani cu activitate seismică din ţară.

El se întinde pe două provincii şi se află în cel mai înalt punct al insulei, cu o înălţime de 2.465 de metri deasupra nivelului mării.

Filipinele se află de-a lungul Cercului de Foc, un arc de falii seismice de 40.000-kilometri de-a lungul Oceanului Pacific, unde se află peste jumătate dintre vulcanii din lume.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Modificări Codul Rutier 2024. Șoferii care au băut pot cere retestarea
x close