Antena 3 CNN Externe 4,5 milioane de europeni au consumat cocaină în ultimul an

4,5 milioane de europeni au consumat cocaină în ultimul an

1 minut de citit Publicat la 17:33 22 Noi 2007 Modificat la 17:33 22 Noi 2007
4,5 milioane de europeni au consumat cocaină în ultimul an
În jur de 4,5 milioane de Europeni au consumat cocaină în ultimul an, conform unui raport anual al Agenţiei Europene de Combatere a Drogurilor (EMCDDA), citată de ediţia online a BBC News. Aceeaşi agenţie cataloghează cocaina ca fiind stupefiantul - stimulent cel mai folosit de europeni. Spania şi Marea Britanie sunt ţările în care drogul este cel mai des întâlnit, iar Danemarca şi Italia au înregistrat cea mai mare rată de creştere a consumului din acest an.

Nu mai puţin de două milioane de europeni susţin că au consumat cocaină în ultima lună. Conform studiului, în anul 2005 au fost înregistrate un număr record de sevraje. De asemenea, în acelaşi an, au fost confiscate nu mai puţin de 107 tone de cocaină, cu 45 la sută mai mult decât în 2004. Spania şi Portugalia sunt principalele puncte de intrare ale stupefiantelor în Europa.

Impactul asupra sănătăţii oamenilor nu este neglijabil, cererea în continuă creştere pentru tratament împotriva consumului de cocaină fiind cel mai bun indicator în acest sens. Numărul persoanelor care au cerut ajutor pentru a scăpa de dependenţă s-a triplat în 2005 comparativ cu anul 1999. Spania şi Olanda sunt ţările în care s-au înregistrat cele mai multe cereri de tratament.

Canabisul este în continuare cel mai folosit stupefiant în Europa, fiind estimat că în Spania, 20% din tinerii între 15-34 de ani au consumat drogul în ultimul an. Cifrele sunt similare şi pentru Cehia, Franţa, Italia şi Marea Britanie. Agenţia EMCDDA a mai precizat că 23 de milioane de europeni au consumat canabis în ultimul an şi cel puţin 3 milioane folosesc drogul zilnic.

România se află sub media europeană în ceea ce priveşte consumul de droguri, potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale Antidrog, Pavel Abraham. Se estimează că, în viitor, va creşte consumul de canabis şi cel de cocaină, iar cel de heroină va stagna. Abraham a mai declarat că se estimează că numai în Bucureşti sunt 24.000 de persoane care folosesc heroină injectabilă, şi a precizat că anul trecut s-au înregistrat 25 de cazuri de deces, cel mai mare număr de până acum.

Antena3.ro

×
x close