La 30 de ani după ce revoluţia islamică a pus capăt relaţiei dintre Occident şi Iran, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat că ţara sa este dispusă la dialog. În faţa unei mulţimi cu bannere pe care scria ?Moarte Americii? sau ?Satana?, preşedintele iranian a transmis SUA că ţara sa este ?gata pentru un dialog într-un climat de egalitate şi respect reciproc?.
?Poporul iranian salută adevăratele schimbări. Este clar că schimbarea trebuie să fie fundamentală şi nu tactică. Epoca brutalităţii (cu referire la George Bush-n.r) s-a terminat şi a început era dialogului?, a spus acesta unei mulţimi de peste un milion de oameni în Piaţa Azadi din Teheran.
Acestea au fost cele mai bune remarci de la preluarea puterii în SUA de către Barack Obama, care s-a arătat dispus unui dialog cu Iranul. Cu toate acestea, discursul a fost pigmentat cu atacuri la adresa vechiului regim al lui George W. Bush şi apeluri ca fostul preşedinte să fie pedepsit pentru presupuse crime.
Luni, la Washington, Obama declarase în cadrul primei sale conferinţe de presă că este în căutarea ?unor zone de unde poate avea un dialog constructiv, unde se poate angaja în discuţii directe?.
Unii analişti văd în acest discurs şi unul politicanist al lui Ahmadinejad, după ce, acum două zile, predecesorul său, Mohammed Khatami, a anunţat că se va înscrie în curssa electorală din iunie.
Deşi Khatami nu şi-a specificat poziţia în privinţa dialogului su SUA, el şi-a urmărit agenda sa reformistă pe care a încercat să o implementeze ca preşedinte. În plus, mulţi iranieni sunt sătui de izolarea lor socială, politică şi economică şi l-ar putea privi pe Khatami ca pe o speranţă în restabilirea relaţiilor cu Occidentul.
Cert este că discuţiile despre redeschiderea dialogului au constituit o metodă inedită de a aniversa revoluţia ce a dus la debarcarea marelui aliat al SUA, Mohammed Reza Pahlavi.
Antena3.ro