Lacrimile au curs din nou la Beslan, după 3 ani de la tragedie. Mii de oameni au mers la ruinele fostei şcoli. Cu lumânări în mâini şi buchete de flori, oamenii au acuzat din nou serviciul de securitate rus şi ministerul de interne de provocarea masacrului. O înregistrare video apărută recent pare să confirme teoria conform căreia trupele de securitate ar fi responsabile de modul în care s-au finalizat incidentele de atunci.
Pe 1 septembrie 2004, un grup de 32 de militanţi au luat cu asalt şcoala numărul 1 din Beslan, în Republica Autonomă Oseţia de Nord. Peste 1.200 de oameni - elevi, părinţi, profesori - au fost luaţi ostatici. În primele momente de şoc şi panică, 50 de oameni au reuşit să fugă şi să alerteze autorităţile. Începeau cele 56 de ore de calvar. Teroriştii i-au adunat pe ostatici într-o sală de sport pe care au minat-o cu mai multe încărcături explozive şi au confiscat telefoanele mobile. Între timp, forţele ruse au instalat un cordon de securitate în jurul şcolii.
Au început negocieri intense, dar fără rezultat. Ostaticii au îndurat orele de chin înghesuiţi unii în alţii, într-o căldură sufocantă. După prima zi, nu au mai avut voie să meargă la toaletă şi au fost lipsiţi de apă şi de mâncare. În a treia zi, s-au produs două explozii puternice, urmate de focuri de armă de ambele părţi. Sala de sport a luat foc, iar mai mulţi ostatici au fugit. Conform versiunii oficiale, teroriştii au început să tragă în ei, ceea ce a determinat forţele speciale să intervină. Asaltul asupra şcolii a durat aproximativ o oră şi jumătate şi s-a încheiat într-o baie de sânge.
Bilanţul final a fost de 334 de morţi, dintre care 186 copii. Rudele lor aşteaptă încă să li se spună adevărul şi acuză autorităţile că nu i-au pedepsit pe vinovaţi. Un singur terorist, din cei 32, a fost prins şi condamnat la închisoare pe viaţă.
COMEMORAREA VICTIMELOR ATACULUI DIN BESLAN
Antena 3